detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.07.2017 17:47
Нацрада оштрафувала «Громадське радіо» та «Буковинську хвилю» за недотримання квоти українських пісень
Нацрада оштрафувала «Громадське радіо» та «Буковинську хвилю» за недотримання квоти українських пісень
20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала «Громадське радіо» на 1751 грн (5% розміру ліцензійного збору) та чернівецьку радіостанцію «Буковинська хвиля» на 4420 грн за недотримання квоти пісень українською мовою.

Під час планової перевірки «Громадського радіо» Нацрада виявила, що в день перевірки частка пісень українською мовою з 15:00 до 22:00 становила 0%. З’ясувалося, що в ефірі розмовної радіостанції в прямому ефірі в студії виступали гості-музиканти, які заспівали три пісні російською мовою. Представник «Громадського радіо» Олександр Бузюк сказав, що це була помилка ведучих, які не поставили в ефір хоча б іще одну пісню українською мовою, щоб виконати квоту.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк здивувалася вимогам закону, згідно з якими навіть виступи виконавців у прямому ефірі в студії слід доповнювати піснями українською мовою. Член Нацради Сергій Костинський пояснив: закон не передбачає винятків. Член Нацради Валентин Коваль назвав це недоліком законодавства. Він нагадав, що «Громадське радіо» має авторську передачу Андрія Куликова про рок, кожен випуск якої може бути присвячений рок-музиці однієї з країн, і в ній абсурдно транслювати пісні українською мовою. «До закону пропонували винятки, але їх не внесли», - додав він. Олександр Бузюк уточнив, що програма Андрія Куликова виходить в ефір після 22:00, коли квотування не таке суворе. Він також розповів, що «Громадське радіо» вже вжило заходів за результатами перевірки: ставить щогодини в ефір хоча б по одній пісні українською мовою.

Голова Нацради Юрій Артеменко нагадав, що Нацрада пильно стежить за виконанням закону про квоти на радіо та карає всіх без винятку порушників, навіть якщо йдеться про відхилення менше 1%.

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення про штраф для «Громадського радіо» в розмірі 1751 грн.

На чернівецькій радіостанції «Буковинська хвиля» Нацрада під час позапланової перевірки виявила частку пісень українською мовою 24,7% замість передбачених законом 25%.

«Справа в тому, що це був вихідний день – 2 травня, стався технічний збій. Нам буквально однієї пісні не вистачило. Ми врахували цей досвід і ставмо більше пісень українською мовою», - пояснив представник «Буковинської хвилі».

Втім, члени Нацради все одно покарали радіостанцію. Штраф для неї становить 4420 грн.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року Нацрада перевірила 11 радіокомпаній щодо дотримання квот пісень і ведення ефіру українською мовою. У результаті були оштрафовані 9 радіостанцій (Kiss FM, «Шансон», «Радио Вести», MFM, «Європа плюс Дніпро», харківське «106,6», луганське радіо «Ірта» та олександрійське радіо «Маяк» і маріупольське «104 ФМ») а результати ще двох перевірок Нацрада взяла до відома, не підтвердивши порушень («Ретро ФМ» та одеське «Армянське радіо»).

У 2017 році були перевірені та оштрафовані ще три радіостанції. 2 березня Нацрада оштрафувала одеське радіо «Глас», 18 травня були оштрафовані маріупольське Best FM і «Радіо Терра» з міста Лозова Харківської області.

1 червня Нацрада призначила позапланові перевірки трьох радіостанцій – «Бізнес-радіо», Nostalgie та «Буковинська хвиля» – щодо дотримання ними частки пісень українською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY