detector.media
Світлана Остапа
20.07.2017 15:40
І через рік на запитання «Хто вбив Павла?» відповіді немає (фото, відео)
І через рік на запитання «Хто вбив Павла?» відповіді немає (фото, відео)
Репортаж з акції в день роковин з загибелі відомого журналіста Павла Шеремета

У Києві 20 липня 2017 року відбулася організована медійниками акція до річниці трагічної загибелі журналіста Павла Шеремета.

Учасники акції зібралися о 8.00 на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького – саме в той час і там, де загинув Павло. Вони вшанували його пам'ять, поклавши квіти і запаливши свічки.

Акція пам'яті Павла Шеремета

Акція пам'яті Павла Шеремета. Віталій Шабунін

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін

Акція пам'яті Павла Шеремета. Севгіль Мусаєва

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик

За словами головної редакторки «Української правди» Севгіль Мусаєвої-Боровик, убивці Павла все одно будуть знайдені, якщо не за цієї влади, то за наступної. «Якщо не при цьому президентові, якщо не при цьому голові Нацполіції, якщо не при цьому міністрі внутрішніх справ, але рано чи пізно виконавці цього жахливого злочину проти журналіста, проти людяності, проти журналістів «Української правди», будуть знайдені. Ми хочемо цією акцією показати, що ми не забули, ми пам’ятаємо», – сказала вона.

Учасники акції сформували колону і рушили ходою до Адміністрації президента та Міністерства внутрішніх справ, де вимагали розслідувати вбивство Павла Шеремета і залишили  вимоги, зазначені в зверненні громадських правозахисних та медіа організацій, в тому числі й медійних.

У вшануванні пам’яті Павла Шеремета взяли участь представники різних правозахисних організацій, журналісти різних теле- і радіоканалів, інтернет-видань та друкованої преси, народні депутати, представники міжнародних організацій та посольств, зокрема США та Німеччини.

Акція пам'яті Павла Шеремета

Заступник виконавчого директора Інституту масової інформації Роман Головенко, випускова редакторка Центру інформації про права людини Ольга Падірякова та координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак

Акція пам'яті Павла Шеремета. Мустафа Найєм

Народний депутат Мустафа Найєм

Акція пам'яті Павла Шеремета. Посол США Марі Йованович

Посол США Марі Йованович

Акція пам'яті Павла Шеремета

Ольга Сєдова із SIDA, Коломб де Мерсе з Представництва ЄС в Україні, Маттіас Конрад з Посольства Німеччини в Україні

Акція пам'яті Павла Шеремета. Сергій Лещенко, Анастасія Топольська

Народний депутат Сергій Лещенко з нареченою Анастасією Топольською

Акція пам'яті Павла Шеремета. Михайло Ткач

Журналіст програми «Схеми» «Радіо Свобода» Михайло Ткач

Акція пам'яті Павла Шеремета

Ірина Земляна з Інституту масової інформації

Акція пам'яті Павла Шеремета. Таміла Ташева

Координаторка ініціативи «Крим SOS» Таміла Ташева

Акція пам'яті Павла Шеремета

Акція пам'яті Павла Шеремета

Акція пам'яті Павла Шеремета

І біля АП, і біля МВС учасники акції залишили на асфальті написи «Хто вбив Павла?», а також запалили свічки і поклали квіти.

Акція пам'яті Павла Шеремета

Акція пам'яті Павла Шеремета. Ольга Ситник, Ірина Андрейців

Журналісти «УП. Життя» Ольга Ситник, Ірина Андрейців

Біля Міністерства внутрішніх справ журналісти дочекалися представника МВС – речника міністра Артема Шевченка, який повідомив, що підозрюваних у вбивстві Шеремета поки що немає. Пан Шевченко зазначив, що розслідування ускладнюється тим, що журналіст мав російське громадянство, і правоохоронці не можуть здійснювати слідчі дії на території РФ, де у нього було багато контактів. «Немає чіткого підозрюваного, або підозрюваних. На даний час, ситуація залишається такою, що похвалитися тим, що є підозрювані, ми не можемо. Слідство дуже хоче провести слідчі дії на території Росії, але зробити це зараз неможливо через характер стосунків з РФ», – сказав він, закликавши журналістів сприяти слідству та надати дані, які можуть допомогти розслідуванню. А щодо надзакритості справи зазначив, що наступну велику прес-конференцію МВС проведе тоді, коли буде розкрита справа. Нагадаємо, що попередня велика прес-конференція щодо розслідування вбивства Павла Шеремета була проведена МВС 8 лютого 2017 року.

Акція пам'яті Павла Шеремета. Артем Шевченко

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко

Акція пам'яті Павла Шеремета

На думку координаторки Медійної ініціативи за права людини Марії Томак те, що протягом року після вбивства немає результатів, свідчить, що їх не буде й подальшому. «Ми почули напередодні роковин коментар генпрокурора, а саме, що немає ніякого серйозного прогресу розслідування. Мені важко коментувати розслідування по суті, бо я не бачила матеріалів справи, не знаю, чи здійснені всі слідчі заходи, які можна було б і варто було б здійснити. Але те, що немає результатів розслідування після року, як сталося вбивство, звісно, свідчить про те, що навряд чи матимемо якісь результати в подальшому», – сказала вона.

Член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова зазначила в коментарі ДМ, що фільм «Вбивство Павла», знятий «Громадським», показав, що насправді ця влада нічого не буде робити. «Людей, які знаходилися поряд в момент злочину, фактично допитали лише після того, як їх знайшли журналісти. Це свідчить про те, що ця влада нічого не робитиме. На жаль, це не є пріоритетом, ви бачите, що й сьогодні ніхто з керівництва не вийшов і не сказав, що відбувається в справі. Якщо за рік нічого не було зроблено, то це означає, що справу хочуть поховати. І той факт, що знаходилися представники СБУ на місці, коли закладалася вибухівка, або коли була знята наружка, як видно на відео фільму , говорить про те, що всі бояться, щоб хтось дізнався правду. На жаль, я не вірю, що поліція,  прокуратура зроблять все можливе, щоб знайти вбивць. Єдине, хто це може зробити – це журналісти, а посприяти в розслідуванні може міжнародна допомога», – сказала Олександра.

P.S. Щойно учасники акції розійшлися – двірники біля Міністерства внутрішніх справ оперативно прибрали квіти та свічки...

Фото: Вікторія Ейсмунт, Світлана Остапа, "Українська правда"

Відео: Валентина Балабанова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY