detector.media
19.07.2017 19:44
Захист вважає, що нове російське законодавство дозволяє Сенцову і Кольченку розраховувати на обмін
Захист вважає, що нове російське законодавство дозволяє Сенцову і Кольченку розраховувати на обмін
Українські політв'язні, кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко, які перебувають в ув'язненні в Росії, можуть розраховувати на обмін і повернення в Україну. Це стало можливим у зв'язку з ухваленням поправок в російське законодавство про громадянство.

Про це заявила адвокатка Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна виданню «Крим.Реалії».

«Оскільки це зараз ухвалили, то я не виключаю, що якщо громадянства не буде або буде тільки українське громадянство, тоді можна ставити питання і з приводу обміну... У цьому випадку відносно Олега Сенцова і Саші Кольченка я вважала б, що це в їхніх інтересах», – зазначила Сидоркіна.

Держдума Росії в третьому читанні ухвалила пакет поправок, серед них – відкликання російського громадянства за тероризм і участь у терористичних організаціях. Також зміни запроваджують присягу для охочих отримати російське громадянство іноземців і дозволяють українцям отримувати громадянство Росії за спрощеною схемою.

Поправку про відкликання російського громадянства в іноземця, який замішаний у тероризмі (брав участь у терористичній діяльності або публічно виправдовував таку діяльність) у квітні після теракту в Петербурзі запропонував особисто президент Росії Володимир Путін.

При цьому рішення про відкликання громадянства не поширюється на родичів людини, яка вийшла з громадянства за тероризм.

Як відомо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У лютому стало відомо, що Росія вдруге офіційно  відмовилася  видати Україні політв’язнів Олега Сенцова й Олександа Кольченка, бо вважає їх своїми громадянами.

На фото - Олег Сенцов і Олександр Кольченко на суді

Фото: Антон Наумлюк, Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY