detector.media
16.07.2017 15:06
Терористи підтвердили, що затримали журналіста Станіслава Асєєва і звинувачують його у шпигунстві
Терористи підтвердили, що затримали журналіста Станіслава Асєєва і звинувачують його у шпигунстві
Мама Станіслава вже побачила сина, розповів друг Асєєва Єгор Фірсов

Бойовики терористичної організації «ДНР» офіційно підтвердили, що український журналіст Станіслав Асєєв (Васін) у них.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook екс-нардеп Єгор Фірсов.

«У «МГБ» («ДНР») офіційно підтвердили що його затримано, мамі Стаса дали письмове підтвердження. Його звинувачують у шпигунстві, як і всіх раніше затриманих журналістів. За цими звинуваченнями його можуть «засудити» на 12-14 років», - повідомив пан Фірсов.

За словами Єгора Фірсова, мама Станіслава змогла з ним побачитися.

«Стас тримається добре, розуміє, що на справедливий суд сподіватися не варто. Його єдина надія - це обмін полоненими», - додав екс-нардеп.

Як повідомляв «Детектор Медіа», напередодні у терористичний організації «Донецька народна республіка» заявили, що оголосили жителя Донецька Асєєва Станіслава Вікторовича, журналіста, відомого під творчим псевдонімом Станіслав Васін, в розшук. У об’яві «ДНР» вказувалося, що розшук веде «Калінінське РВ Донецького міського управління МВС ДНР».

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а його сторінку у Facebook – зламали.

8 червня поліція відкрила провадження за фактом зникнення журналіста.

10 червня перший заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня» (DT.UA) Сергій Рахманін у своїй статті в газеті повідомив, що Станіслав Васін – це псевдонім журналіста, публіциста, письменника Стаса Асєєва. Журналіст підкреслив, що «ми обов'язково мусимо витягнути» Станіслава Асєєва з полону. Тетяна Якубович підтвердила повідомлення Сергія Рахманіна. Вона також заявила, що Станіслав Асєєв працював на окупованій території виключно як журналіст.

11 червня Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння зникненням Станіслава Асєєва. Спілка попросила представників міжнародних місій, які працюють у Донецьку, допомогти з'ясувати місцезнаходження блогера та якої допомоги він потребує.

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня перша заступниця голови Верховної Ради України, представниця України в гуманітарній підгрупі Мінського процесу Ірина Геращенко повідомила, що встановлюються всі подробиці щодо захоплення бойовиками Станіслава Асєєва (Васіна).

16 червня міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав до звільнення Станіслава Асєєва (Васіна).

18 червня рідні громадян України, незаконно ув’язнених у РФ, Криму та на тимчасово не контрольованій Україною території Донбасу, а також ініціатива «Євромайдан SOS» звернулися до віце-президента США Майкла Пенса з проханням порушити питання перед вищим керівництвом РФ щодо звільнення цих людей, у тому числі – Станіслава Асєєва (Васіна).

20 червня на конференції ОБСЄ «Свобода ЗМІ в умовах нестабільності» у Відні голова НСЖУ Сергій Томіленко закликав представників міжнародного співтовариства підтримати зниклого донецького журналіста Станіслава Асєєва, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, а також проявити солідарність з українськими журналістами Миколою Семеною та Романом Сущенком.

20 червня до вимоги звільнити зниклого в Донецьку Станіслава Асєєва приєднався Союз журналістів Росії.

20 червня Єгор Фірсов закликав усіх, хто коментує чи поширює інформацію про зниклого в Донецьку блогера, "ретельніше перевіряти інформацію і не довіряти неперевіреним джерелам".

23 червня стало відомо, що Станіслава Асєєва внесли до списків на обмін полоненими.

5 липня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International пред’явила бойовикам ОРДО вимогу розкрити місцеперебування журналіста Асєєва (Васіна) і не допустити застосування до нього тортур чи іншого жорстокого поводження.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY