detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
14.07.2017 16:25
Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію
Нацрада хоче оголосити попередження цифровому провайдеру «Етер», який не планує продовжувати свою ліцензію
13 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планувала оголосити попередження провайдеру цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», але перенесла розгляд питання через відсутність представника компанії. Водночас стало відомо, що «Етер» не планує продовжувати свою ліцензію на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві.

Нацрада проводила планову перевірку провайдера «Етер», оскільки 29 січня 2018 році в компанії завершується строк дії ліцензії на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві.

Перевірка зафіксувала, що «Етер» не здійснює діяльності провайдера відповідно до умов ліцензії. Крім того «Етер» не отримав ліцензії НКРЗІ оператора телекомунікацій на технічне обслуговування багатоканальної мережі стандарту DVB-H. За результатами перевірки Нацрада хоче оголосити провайдеру попередження.

«Етер» пояснив Нацраді, що ще в серпні 2014 року на вимогу провайдера чотирьох загальнонаціональних цифрових мультиплексів стандарту DVB-T2 «Зеонбуду» вимкнув обладнання, оскільки воно створювало завади приймачам Т2. Річ у тім, що частота 49 ТВК у Києві була записана до ліцензії «Зеонбуду», і на ній здійснює мовлення мультиплекс МХ-3 «Зеонбуду». «Етер» каже, що звертався до УДЦР з проханням про зміну параметрів передавача та надання нового дозволу на експлуатацію, але вирішити проблему так і не вдалося.

Під час засідання Нацради стало відомо, що 2 червня «Етер» своїм листом повідомив Нацраду про відсутність намірів продовжувати свою ліцензію на 49 ТВК у Києві.

Також «Етер» попросив Нацраду перенести розгляд результатів перевірки, тому що представник компанії не міг відвідати засідання. Нацрада розгляд перенесла.

Нагадаємо, в січні 2008 року «Етер» отримав у Нацраді ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H). А в листопаді 2008 року «Етер» отримав ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6.

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила «Етеру» попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Регулятор порадив компанії судитися із «Зеонбудом», який після «Етеру» отримав ліцензію на ту саму частоту – 49 ТВК. За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції передбачених його ліцензіями телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановив низку передавачів потужністю 10 Вт.

Компанія «Етер» була пов'язана з холдингом СКМ Ріната Ахметова. Про це свідчили щонайменше два фактори: директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії (ММДС і «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY