detector.media
13.07.2017 10:03
Редактор запорізької районки повідомляє про «рейдерське захоплення газети»
Редактор запорізької районки повідомляє про «рейдерське захоплення газети»
У Розівському районі Запорізької області звільнили головного редактора газети «Роз-інформ» Людмилу Подрєз та призначили виконувача обов’язків без згоди колективу. Наразі три журналіста, що працюють у редакції, не мають змоги випускати газету

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами головреда видання Людмили Подрєз, відбувається рейдерське захоплення газети, «адже днями новопризначений в.о. прийшов у редакцію, намагався забрати печатку і отримати доступ до електронної пошти видання».

За її словами, районна влада дала вказівку друкарні, яка надає газеті послуги, не друкувати видання.

Нагадаємо, конфлікт між районною радою і редакцією «Роз-інформ» триває вже близько року, колишня заступниця голови райради вимагала показувати сторінки видання перед друком. Згодом у редакції виникли складності із роздержавленням, звільнили головреда. Утім, «Роз-інформ» таки увійшла до переліку ЗМІ, які оприлюднені в урядовій постанові як учасники першого етапу реформування

«Наше видання таки увійшло в перелік ЗМІ, які роздержавлюються в першому етапі. Але ми нічого не можемо зробити, бо газету практично знищують. Я подала до суду щодо незаконного рішення про моє звільнення, але в суд першої інстанції виграла частково: звільнення визнано незаконним, але немає рішення про поновлення мене на посаді та відшкодування заробітної плати. Зараз я працюю без зарплати. Я подала на апеляцію щодо цих моментів, а в свою чергу райрада подала на те, щоб прийняте судове рішення скасувати. Отож, поки тривають суди, жодних кроків до реформування ми не можемо робити», – розповіла пані Подрєз.

Скаржиться, що через те, що в газеті «постійна напруга у зв’язку з приходом незнайомих людей», три людини, що працюють у редакції, не мають змоги її випускати.

«У нас тут уже мало не весь райвідділ поліції був: ми викликаємо поліцію чи не щодня. Щодня пишемо кудись заяви, але ніхто нічого не робить. Хіба це не рейдерське захоплення?» – розказала редактор.

НСЖУ зазначає, що в ситуацію свого часу втручався голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль, який запевняв, що протиправні дії районних чиновників перетворяться на карну справу і не дозволить нікому чинити тиск на ЗМІ, але ситуація не змінилася.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що на початку року Людмила Подрєз уже отримувала допомогу від медіаюриста Людмили Панкратової  у співпраці зі Спілкою, зокрема, редактору допомагали готувати документи до суду. Нині НСЖУ шукатиме шляхи, як далі підтримати редакцію у відстоюванні її законних прав на незалежність.

«Дії влади на Розівщині – це відверте свавілля і нахабне ігнорування державної політики, якою декларується всебічна підтримка медіареформ.  Гадаю, вище державне керівництво  та лідери політичних сил мають звернути увагу на цю ситуацію, а правоохоронні органи нарешті відреагувати належним чином. А запорізький губернатор має не на публіку говорити як він підтримує журналістів, а захищати  їх на ділі», – зазначив пан Томіленко.

Як писав «Детектор медіа», у січні пані Подрєз повідомила, що судитиметься з Розівською районною радою (Запорізька область), яка перешкоджає виданню роздержавлюватися й хоче її звільнити.

Фото: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY