detector.media
12.07.2017 18:20
Комітет захисту журналістів (CPJ) запропонував парламентарям взяти під контроль розслідування вбивства Шеремета
Комітет захисту журналістів (CPJ) запропонував парламентарям взяти під контроль розслідування вбивства Шеремета
Про це представники CPJ заявили 12 липня 2017 року на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

Виконавчий директор CPJ Джоел Саймон та член правління CPJ та колишній редактор The Guardian Алан Расбріджер представили членам Комітету свободи слова звіт про стан розслідування справи вбивства Павла Шеремета, підготовлений Комітетом захисту журналістів. За їх словами, готуючи цей звіт і зустрівшись з представниками української влади, вони зробили висновок, що в Україні немає політичної волі для результативного завершення розслідування. Вони зауважили, що на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком запропонували, щоб парламент взяв під свій контроль розслідування цієї справи. «Але за словами Петра Порошенка, це було б недемократично», – сказали вони.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила, що Комітет не проти взяти на контроль цю справу. «Від себе і від членів Комітету можу сказати, що ми цілковито готові такий контроль здійснювати. В цьому сенсі, на жаль, співпраця з правоохоронними органами залишає бажати кращого. Старі радянські традиції тримати всію інформацію при собі, не ділитися нею, продовжують працювати в правоохоронній системі», – сказала вона. На її думку, політичної волі розслідувати справу вбивства Павла Шеремета не бракує. «Я би говорила не про брак політичної волі, а про недолугість нашої правоохоронної системи, і судової в тому числі. Ми усвідомлюємо, що нам необхідні не просто відповіді, а покарання вбивць. Ми готові до співпраці і дякуємо вам за підтримку. Це питання як міжнародного іміджу України, так і честі української влади», – сказала голова Комітету свободи слова.

Заступниця голови Комітету Ольга Червакова зазначила, що Комітет з 17 травня намагається заслухати звіт правоохоронців з цього питання, але вони не з’являються на засідання. Вона вкотре запропонувала заслухати звіт міністра МВС Арсена Авакова в п’ятницю 14 липня на т.зв. дні уряду в парламенті.

За словами Вікторії Сюмар, незважаючи на те, що в Комітеті свободи слова представники різних політичних сил, але у відстоюванні прав журналістів всі одностайні. «Усі наші законодавчі ініціативи були спрямовані на захист прав журналістів, ці закони відповідають європейським стандартам, і жодних цензурних речей наш комітет за час роботи не пропустив, навіть в умовах війни», – додала вона.

Як писав «Детектор медіа», 12 липня Комітет захисту журналістів (CPJ) презентував свій звіт «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів», приурочений до річниці вбивства українського, білоруського та російського журналіста Павла Шеремета. Звіт містить низку рекомендацій українській владі та міжнародній спільноті. Зокрема, CPJ рекомендує українському слідству дослідити журналістську роботу Павла Шеремета в Україні як потенційний мотив його вбивства, не зосереджуючись виключно на «російському сліді» як головному мотиві.

Комітет захисту журналістів (CPJ) констатував відсутність результатів розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета річної давнини та розкритикував українські правоохоронні органи, від яких не отримав чітких відповідей на запитання щодо ходу слідства. Втім, зустріч представників CPJ з Президентом України Петром Порошенком 11 липня дала CPJ сподівання на певні зрушення у справі.

Напередодні, 11 липня, члени родини загиблого Павла Шеремета і представники CPJ зустрілися з Президентом України Петром Порошенком.

Як відомо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

Фото: Світлана Остапа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY