detector.media
Галина Петренко
07.07.2017 10:00
Андрій Партика, StarLight Sales, про рішення ІТК відключити телевимірювання в АТО
Андрій Партика, StarLight Sales, про рішення ІТК відключити телевимірювання в АТО
Із 1 січня 2018 року Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) відключить телевізійні вимірювання на окупованій території Донецької та Луганської областей. Тобто нарешті станеться те, довкола чого телеіндустрія шукала й не могла знайти консенсусу протягом кількох років. Подробиці «Детектор медіа» дізнався в генерального директора StarLight Sales Андрія Партики.

— Андрію, я відстежую цю тему більше двох років. І пам’ятаю, що навесні 2015 року за відключення вимірювань на окупованій території Донецької та Луганської областей виступала тільки група «1+1 медіа». Восени минулого року за відключення виступали вже три групи, проти залишалася тільки «Медіа Група Україна». Чому тепер дійшли консенсусу й вирішили відключити вимірювання?

— На самому початку АТО ніхто не міг уявити, що цей процес виявиться настільки довготривалим. Також не було зрозуміло, в якому місці має відбутися відключення. Тепер кордон між окупованою й неокупованою територією стабілізувався.

Рік тому ми проводили опитування рекламодавців, на яку територію вони орієнтуються: 50 % уже тоді в частині реклами орієнтувалися тільки на територію, підконтрольну українській владі. Та й компанії Nielsen уже також не мало б бути на непідконтрольних землях. Після початку економічної блокади ОРДЛО ми спостерігаємо, що наші клієнти активно йдуть із цієї території. Фактично в рішенні про перегляд панелі ринок рухається за клієнтами.

Варто врахувати, що тамтешні сили брали під контроль телебачення, воно було в перехідному стані. Я пам’ятаю, що в якийсь момент на тій території дивлення Other TV (тобто неукраїнських телеканалів) складало 50 %, тепер свіжа цифра — 78 %. Тобто тамтешня влада зачищає медіапростір.

А далі ще включилися розмови про те, кому це вигідніше чи невигідніше, хто виграє та програє при відключенні. Математично ми були тією стороною, які ніби вигравала від відключення на якийсь момент рік тому. Але ми перш за все за консолідацію позицій на ринку.

— Чому відключення відбудеться саме 1 січня 2018 року?

— Телевізійна індустрія була готова на швидше відключення. Але в рамках консультацій ІТК й тих угод, які укладені з рекламодавцями, щоб не породжувати другої хвилі переговорів, було вирішено, що найкоректніше реалізувати це рішення з 1 січня.

— А ІТК знадобиться щось іще зробити до того часу? Провести установче дослідження? Чи буде перерозподілено кількість піплметрів із окупованої території на неокуповану? Чи їх просто стане менше на ту цифру?

— ІТК ще не має рішення з цього питання.

— Чи зміниться вартість дослідження?

— Цінову політику на 2018 рік буде затверджено пізніше рішенням ІТК.

Фото: Олексій Темченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY