detector.media
05.07.2017 17:22
Костинський вважає, що глушіння сепаратистського мовлення в Авдіївці – питання часу
Костинський вважає, що глушіння сепаратистського мовлення в Авдіївці – питання часу
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, проінспектувавши разом з представниками Донецької ОДА, стан українського мовлення в прифронтовій Авдіївці (Донецька область) заявляє, що головною проблемою міста, пов'язаною з телебаченням і радіомовленням, є мовлення з окупованих територій.

Про це він повідомив у своєму Facebook.

За словами Сергія Костинського, найбільшою популярністю в Авдіївці користуються супутникове та кабельне телебачення.

«Причина популярності провайдерів є те, що вони надають доступ одночасно і до кабельного ТБ, і до інтернет-мережі. В Авдіївці зареєстровані три провайдери, з яких реально працюють два. Кожен з них надає доступ не менше, ніж до 50-ти телеканалів, як загальнонаціональних, суспільного мовлення («UA:Перший», «ДоТеБе»), так і іноземних, що отримали дозвіл від Національної ради», - написав член Нацради.

Водночас наразі немає інфраструктури, яка б забезпечила Авдіївку великою кількістю ефірних українських телеканалів і радіостанцій.  За його словами, це буде можливо після будівництва нової вежі в Покровську (Донецька область) висотою 200 м.

«Покровська вежа буде доставляти на "лінію розмежування" сигнал 32-х цифрових телеканалів, 8-ми аналогових телеканалів, 7-ми радіостанцій. Перевірив, що це реально, оскільки вже вище 12-го поверху реально отримувати цифровий сигнал з діючою Покровської вежі, висота якої становить всього лише 69 метрів», - зазначив Костинський.

Він також нагадав, що Концерн РРТ встановив в в Авдіївці два аналогові передавачі, з яких транслюється сигнал каналів «UA:Першого» та «ДоТеБе» (регіонального мовника НСТУ).

За словами Сергія Костинського, головною проблемою в Авдіївці залишається мовлення з окупованих територій.

«На разі її вирішенням опікуються РНБО та дотичний - Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. Отже, обмеження сигналу з Донецька - питання часу», - написав член Нацради.

Нагадаємо, у березні міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що для його відомства ключовим питанням є глушіння сигналу сепаратистських ЗМІ з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу, так само як і відновлення українського мовлення. Міністр був переконаний, що глушінням сигналу, який надходить з ОРДЛО, треба займатись більш активно, і був готовий поставити це питання перед іншими державними органами - на військовому кабінеті і в РНБО.

15 червня на виїзному засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики у Краматорську Донецької області було прийнято рішення всіляко сприяти глушінню ворожого телерадіосигналу на підконтрольні Україні території. 

Як писав «Детектор медіа», будівництво нової щогли в Покровську висотою 200 метрів замість існуючої в 69 метрів, а також придбання та встановлення нових цифрових передавачів стандарту DVB-T2 вздовж «лінії розмежування» на Донеччині було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня. Міський голова міста Покровська (Донецька область) Руслан Требушкін запевнив, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телевежі буде виділена найближчим часом.

Крім того, у Новоайдарському районі Луганської області розпочалося будівництво 134-метрової телевежі, на якій будуть встановлені аналогові та цифрові передавачі Луганського обласного телеканалу філії ПАТ НСТУ «ЛОТ», радіо «Пульс», можливо, «UA:Першого» та інших каналів.

У самопроголошеній «ДНР» вважають, що Україна не має можливості блокувати мовлення їх телеканалів на підконтрольних Україні територіях.

На фото - Сергій Костинський

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY