detector.media
05.07.2017 14:51
У компанії-розробника M.E.Doc вилучено сервери і обладнання для телефонного зв'язку
У компанії-розробника M.E.Doc вилучено сервери і обладнання для телефонного зв'язку
Працівники разом із поліцією виявили факт злому сайтів компанії третьою стороною

Співробітники прокуратури, кіберполіції та СБУ провели обшуки в компанії Інтелект-Сервіс (M.E.Doc).

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на СЕО компанії Алесю Білоусову.

За словами пані Білоусової, співробітники силових структур до ранку опитували співробітників компанії, яких близько 200, а також перевіряли їх мобільні телефони. Вилучено близько ста серверів і навіть комунікаційне обладнання для телефонного зв'язку, робота компанії заблокована.

«Ми не знаємо, як відреагували наші клієнти, тому що ми їх не чуємо», - розповіла пані Білоусова.

Учора, 4 липня, у себе на Facebook сторінці M.E.Doc повідомив, що в компанії почалися обшуки. «Співробітники компанії M.E.Doc надають допомогу співробітникам поліції і разом з ними виявили факт злому сайтів компанії третьою стороною», - йшлося в повідомленні.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook повідомив, що спеціальні агенти департаменту кіберполіції разом із фахівцями СБУ та міської прокуратури 4 липня припинили розсилку та активацію вірусу з серверів інформаційної системи М.Е. Doc.

За даними очільника МВС, експертами було встановлено, що ураження інформаційних систем українських компаній відбулось через оновлення програмного забезпечення, призначеного для звітності та документообігу – M.E.Doc. За отриманими даними, зловмисники здійснили несанкціоноване втручання в роботу одного з персональних комп’ютерів компанії-розробника вказаного програмного забезпечення - ТОВ «Інтелект-Сервіс». 

Напередодні начальник Кіберполіції Сергій Демидюк заявив, що українській компанії M.E. Doc, яка випускає бухгалтерське програмне забезпечення, можуть пред’явити звинувачення у зв’язку з потужною кібератакою 27 червня, що спричинила значні пошкодження комп’ютерних систем по всьому світу.

Як писав «Детектор медіа», директор з питань технологічної політики Центрально-Європейської групи країн Microsoft Михайло Шмельов під час круглого столу «Як побудувати кіберщит для України» назвав систему електронного документообігу M.E.Doc постраждалою стороною: автори атаки обрали M.E.Doc «точкою входу» через те, що він є «довіреним постачальником послуг багатьом користувачам в Україні». 
Під час цього ж круглого столу CEO компанії «Інтелект-сервіс» Алеся Білоусова спростувала звинувачення в тому, що M.E.Doc є розповсюджувачем вірусу Petya.А. Вона зазначила, що системою M.E.Doc користується 500 тисяч суб'єктів по всій Україні, а самих користувачів близько одного мільйона. Водночас в Україні було заражено цим вірусом 12,5 тисячі комп'ютерів. «Ми самі на сьогоднішній день відновлюємося. І хотіли б отримати від держорганів рекомендації, що робити, як робити, як убезпечити себе, клієнтів», - сказала пані Білоусова.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY