detector.media
04.07.2017 17:00
МЗС першим отримає від НАТО допомогу з кіберзахисту – Грицак
МЗС першим отримає від НАТО допомогу з кіберзахисту – Грицак
У рамках допомоги НАТО для захисту від кібератак Міністерство закордонних справ України (МЗС) першим отримає відповідне обладнання

Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив сьогодні, 4 липня, на брифінгу з нагоди надання НАТО допомоги Україні щодо кібербезпеки, повідомляє «Укрінформ».

«МЗС України першим отримає допомогу. Рішення про це було прийнято ще 2 роки назад і можу сказати, що найближчим часом там буде установлена техніка і датчики», - сказав пан Грицак.

Він повідомив, що загалом Україна наразі отримала допомогу у розмірі 1 мільйона євро. За його словами, українські фахівці готові працювати з новим обладнанням. Також він зазначив, що в допомогу від НАТО входить не лише техніка, а й ще проведення тренінгів для українських спеціалістів.

За його словами, необхідна співпраця як представників державних установ, так і представників IT-бізнесу в питаннях кіберзахисту: «Ми повинні виступати одним фронтом».

У свою чергу заступник генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Сорін Дукару зазначив, що Альянс готовий співпрацювати з Україною, бо вважає її своїм стратегічним партнером. Він повідомив, що рішення про надання допомоги прийняли вісім країн НАТО, які є учасниками Трастового фонду – це Румунія, Естонія, Португалія, Туреччина, Угорщина, США, Албанія та Італія.

«Кіберзахист – це груповий спорт, це спільна співпраця», – сказав він.

Як писав «Детектор медіа», у зв’язку із потужними кібератаками, які зазнала 27 червня Україна, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив НАТО посилить співпрацю з Україною у цій сфері

30 червня стало відомо, що Україною і НАТО започаткована спільна платформа у протидії гібридній війні є потенційним інструментом для зміцнення кібероборони сторін.

4 липня у Києві заступник генерального секретаря НАТО Сорін Дукару, голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак та заступник директора Румунської служби інформації Крістіан Бізадя підписали угоду «Про реалізацію Трастового фонду України - НАТО з питань кібербезпеки».

Нагадаємо, за фактом масштабної кібератаки на українські державні установи та компанії відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

Народний депутат України Антон Геращенко заявив, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявив про «російський слід» кібератаки.

З 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб.

Нині СБУ бореться з вірусом Petya спільно з FBI, NCA та кібербезпековими інституціями.

На фото - Василь Грицак

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY