detector.media
04.07.2017 16:45
СБУ і НАТО підписали угоду щодо кібербезпеки
СБУ і НАТО підписали угоду щодо кібербезпеки
Сьогодні, 4 липня, у Києві заступник генерального секретаря НАТО Сорін Дукару, голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак та заступник директора Румунської служби інформації Крістіан Бізадя підписали угоду «Про реалізацію Трастового фонду України - НАТО з питань кібербезпеки»

Про це повідомляє «Укрінформ».

Інтереси української сторони представляє СБУ, Альянс визначив Румунію країною-лідером Фонду з боку НАТО.

Зокрема, угодою передбачено розбудову в Україні мережі ситуаційних центрів реагування на комп'ютерний інцидент та розгалуженої мережі автоматизованих датчиків подій, інтегрованих в інформаційні мережі об'єктів критичної інформаційної структури.

За повідомленням інформагентства, станом на 1 липня технічне обладнання та програмне забезпечення для України в рамках першого етапу Трастового фонду знаходиться в Україні на базі СБУ, МЗС та Держспецзв'язку. Воно проходить інтеграцію у загальну інфраструктуру національної системи кібербезпеки відповідно до проекту.

Також сьогодні схвалено рішення про подальший напрямок розбудови національної системи кібербезпеки з урахуванням можливостей Трастового фонду, а саме: підвищення технічних можливостей України у сфері кібербезпеки шляхом її оснащення автоматизованими датчиками подій та підключення до національної мережі ситуаційних центрів Держспецзв'язку та СБУ; створення центрів кібернетичної безпеки у системі Збройних сил України та Національній поліції з їх подальшим інтегруванням в національну мережу ситуаційних центрів.

Як писав «Детектор медіа», у зв’язку із потужними кібератаками, які зазнала 27 червня Україна, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив НАТО посилить співпрацю з Україною у цій сфері

30 червня стало відомо, що Україною і НАТО започаткована спільна платформа у протидії гібридній війні є потенційним інструментом для зміцнення кібероборони сторін.

Нагадаємо, за фактом масштабної кібератаки на українські державні установи та компанії відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав кібератаку на українські державні органи і компанії «безпрецедентною».

Народний депутат України Антон Геращенко заявив, що кібератаку під видом вірусу-здирника було організовано спецслужбами РФ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також заявив про «російський слід» кібератаки.

З 27 червня до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп'ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб.

Нині СБУ бореться з вірусом Petya спільно з FBI, NCA та кібербезпековими інституціями.

Фото: poltexpert.org

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY