detector.media
Лілія Молодецька
«Детектор медіа»
28.06.2017 15:02
Після вірусної атаки випуски новин на «Інтері» відновлено в звичайному хронометражі - Пилипець
Після вірусної атаки випуски новин на «Інтері» відновлено в звичайному хронометражі - Пилипець
Директор компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), що готує новини для телеканалу «Інтер», Олександр Пилипець заявив, що канал відновив випуск новин у повному хронометражі після того, як медіагрупа Inter Media Group зазнала 27 червня вірусної атаки.

Про це він сказав в коментарі «Детектору медіа».

«Зараз все відновлюємо. Ситуація під контролем. Лежить поки титрувальна машина. Складно її відновити. Оцінок збитків ще не знаємо, тому що треба ще відновити всі дані, адже і архівні сервера постраждали. Але це все одно дозволяє виходити в ефір. Тому виходити будемо», - повідомив Олександр Пилипець.

За його словами, ефір «Інтера» 27 червня не переривався. «Єдине, що вечірній випуск новин, 18-годинний, зробили трохи коротше за хронометражем, тому що буквально вручну, за допомогою ручок, олівців на листках писали сюжети і правили .. То добре, що є фахівці, які пам'ятають, як це робилося раніше... Зараз випуски новин йдуть в звичайному хронометражі, хоча на повну робочу потужність вся технологія ще не вийшла», - сказав він.

В цілому, крім персональних комп'ютерів, постраждали технологічний, ефірний сервер, сервер обробки даннях, титрування.

За словами Олександра Пилипця, був порушений технологічний процес монтажу програм. «У нас же, як і всюди, комп'ютерні монтажні прямого доступу, тому, коли лягає сервер, монтажні дані брати нізвідки. Організувати монтаж в таких умовах вдалося тому, що ми розуміємо, як робилися новини раніше. Все, що було знято журналістами та операторами, записували з камер на диски, з дисків зливали в монтажну. Після монтажу знову записували на диски CD-RW і відносили в першу ефірну апаратну, і прямо звідти, як раніше з Betacam, слали в ефір. Так вирішили проблему. Правда, вийшли без титрів, бо титрувальна машина лежить», - розповів він.

За його словами, поки що неможливо сказати, скільки часу буде потрібно для  відновлення роботи системи. «Зараз ніхто не скаже, скільки часу потрібно для повного відновлення працездатності, як і не скаже, скільки даних безповоротно втрачено», - підкреслив Олександр Пилипець.

На його думку, встановити, яким чином вірус проник в комп'ютерну мережу медіагрупи, навряд чи вдасться: «Яким чином визначити, яка машина перша заразилася? Я думаю, що все відразу. Є версія, що зараження вірусом тривало кілька місяців поспіль, розсилалися якісь заражені файли, і активація вірусу сталася в один день».

Як повідомляв «Детектор медіа», 27 червня на медіахолдинг ТРК «Люкс», до складу якого входять канал «24», національна мережа радіостанцій «Радіо Люкс» та «Радіо Максимум», а також низка інтернет-сайтів, скоєно вірусну атаку.

Згодом стало відомо, що від вірусу постраждали також канали «Київ» та ATR.

Видання «Корреспондент» та «КП в Украине», які входять до складу «Українського медіа холдингу», також повідомляють про тимчасові збої у роботі через хакерську атаку.

Крім того, атаки зазнала низка українських банків. Невідомий комп'ютерний вірус схожий на вірус-вимагач WannaCry.

За фактом масштабної кібератаки на українські державні установи та компанії відкрито справу за статтею «втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж».

Генеральний директор телерадіокомпанії «Люкс» Роман Андрейко повідомив «Детектору медіа», що станом на ранок 28 червня роботу телеканалу і радіостанцій вдалося відновити. Директорка телеканалу «Київ» Світлана Криворучко розказала, що станом на ранок 28 червня робота телеканалу відновлена. Генеральний директор «Русское Радио-Україна» Сергій Кузін розказав що під ранок 28 червня радійному холдингу вдалося відновити роботу радіостанцій «Русское радио», «Радіо Рокс», Kiss FM, на черзі – радіостанція «Мелодія».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY