detector.media
23.06.2017 20:14
У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики
У Нацраді розповіли про реакцію М1 і Нового каналу на зауваження щодо ненормативної лексики
М1 пообіцяв виправитися, а Новий канал вдався до казуїстики у відповідь на зауваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо ненормативної лексики в ефірі.

У відповідь на звернення Національної ради щодо трансляції в ефірі телеканалу М1 музичних відеокліпів з використанням інвективної лексики ТОВ «ТелеОдин» (юридична особа каналу М1) поінформувало про заходи, вжиті для недопущення подібних випадків. Новий канал натомість вдався до полеміки. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

Наголошується, що трансляція відеокліпів із ненормативною лексикою у час, коли телевізор дивляться діти, має ознаки порушення частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у частині трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків; частин першої і другої статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та частини шостої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Моніторингом Національної ради в ефірі телеканалу М1 12 квітня 2017 року було зафіксовано розміщення музичних відеокліпів із використанням інвективної лексики в денний час, зокрема «Альона» (гурт «ТІК», «Сережа» (гурт «Неангелы»), «Безбашенный» (у виконанні Т. Родрігеса, «Подруга» (у виконанні А. Плєтньової та М. Федушин).

У своїй відповіді ТОВ «ТелеОдин» поінформувало, що за погодженням із власниками авторських прав телеканал повністю приховав звук на всіх словах, стосовно яких була підозра щодо інвективної лексики, у творі «Безбашенный» Т. Родрігеса прибрано останню частину кліпу.

Телеканал також пообіцяв надалі уникати розміщення в ефірі аудіовізуальних творів із використанням інвективної лексики.

Натомість Новий канал вдався до «юридичного лукавства», відзначають у Нацраді: мовляв, у законодавстві немає визначення «брутальна лексика», тож незрозуміло, яких слів слід уникати. Тому телеканал вважає за необхідне укласти певний перелік табуйованих в ефірі слів, але при цьому «намагається перекласти таке рішення на регулятора, забуваючи про саморегуляцію ринку і загалом правила етикету, якими було б добре послуговуватися, дбаючи про ефір для багатомільйонної аудиторії перед телевізорами».

Нагадаємо, у квітні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала на телеканалах М1, «1+1», СТБ, Новий канал, 5 канал і НТН приховане і відкрите поширення брутальної лексики та попросила мовників усунути ці порушення, оскільки вони можуть негативно вплинути на дитячу аудиторію. Наприкінці квітня Нацрада знову зафіксувала брутальні висловлювання на СТБ і Новому каналі.

Як писав «Детектор медіа», 9 березня Нацрада вирішила оштрафувати телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – показ програм, що можуть завдати шкоди дітям, у непередбачений для цього час.

Фото: press-post.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY