detector.media
23.06.2017 13:57
Виданню «Страна.ua» точно не повинно нічого загрожувати - Сюмар
Виданню «Страна.ua» точно не повинно нічого загрожувати - Сюмар
Голова Комітету з питань свободи слова ВР наголошує, що у справі Ігоря Гужви йдеться зовсім не про перешкоджання журналістській діяльності

У справі головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужви йдеться зовсім про інші статті, аніж перешкоджання журналістській діяльності.

На цьому наголосила в коментарі УНІАН голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України Вікторія Сюмар.

«Якщо будуть пред’явлені докази про хабар, то, звісно, це не має жодного стосунку до свободи слова, - сказала пані Сюмар, відповідаючи на запитання про ймовірність переслідування видання «Страна.ua», - тому що брати гроші за розміщення тих чи інших матеріалів або за їх нерозміщення, це класичне хабарництво і шантаж».

На думку Вікторії Сюмар, важливо, щоб у цій справі були серйозні докази. Що ж стосується подальшої долі «Страни.ua», то голова профільного комітету ВР зауважила: «Я сподіваюся, що виданню точно не повинно нічого загрожувати, і воно має далі виходити і друкувати критичні матеріали».

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 22 червня в редакції інтернет-видання «Страна.ua» відбувся обшук із затриманням головного редактора видання Ігоря Гужви. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Ігоря Гужву затримано за підозрою у вимаганні й отриманні 10 тисяч доларів в одного з політиків.

Ігор Гужва заявив, що правоохоронці надали постанову суду про обшук у справі про нібито вимагання грошей у народного депутата Дмитра Лінька з фракції Радикальної партії. «Пару місяців тому до нас приходили люди від Лінька. Пропонували 20 тис. доларів, щоб ми зняли один матеріал. Ми відмовилися. От відтоді нам і намагаються шити кримінальну справу», - сказав він.

Близько 4-ї ранку 23 червня головного редактора «Страна.ua» Ігоря Гужву правоохоронці доправили до Головного управління МВС України в Києві. Адвокати повідомляють, що Гужву хочуть затримати за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу (затримання на місці злочину або після вчинення злочину) та планують допитати в якості підозрюваного і відправити в ізолятор тимчасового утримання.

Сам Ігор Гужва заявив, що обшук у редакції «Страни.ua» та його затримання – «спланована провокація».

Як повідомили в Генпрокуратурі, Гужву затримано 22 червня після передачі грошових коштів у розмірі $10 тис. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання). Його затримали слідчі Головного управління Національної поліції в місті Києві за процесуального керівництва прокуратури міста Києва.

Тим часом заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова повідомила, що кілька закордонних інвесторів цікавляться придбанням видання. Раніше, в лютому 2016 року, Ігор Гужва повідомляв, що запускав проект «Страна.ua» за власні кошти та не розкривав імен інвесторів.

Нагадаємо, що також Ігор Гужва є обвинуваченим у кримінальній справі про ухилення від сплати податків на суму 17,8 млн грн ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія – колишній засновник і видавець газети «Вести», яку очолював Ігор Гужва). Справа розглядається в суді.

Народний депутат з фракції Радикальної партії Дмитро Лінько повідомив, що редакція «Страна.ua» шантажувала його та вимагала гроші.

Фото: Цензор.НЕТ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY