detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
23.06.2017 13:48
Комітет свободи слова сприятиме протидії незаконному поширенню в Україні ЗМІ Росії та ОРДЛО
Комітет свободи слова сприятиме протидії незаконному поширенню в Україні ЗМІ Росії та ОРДЛО
А також спорудженню об’єктів інформаційної інфраструктури для забезпечення поширення сигналу українських електронних ЗМІ та ін. Про це йдеться в рішенні за результатами поїздки його членів 14-15 червня 2017 року до Донецької області. Відповідне рішення члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалили на черговому засіданні 21 червня 2017 року.

Голова Комітету Вікторія Сюмар розповіла присутнім про поїздку в зону АТО та проведене в Краматорську 15 червня засідання. «Зазначені рекомендації стосуються невідкладних дій, спрямованих на виправлення ситуації з інформаційною безпекою у Донецькій та Луганській областях», – зазначила вона.

Члени Комітету після обговорення підтримали наступне рішення:

Рішення

21 червня 2017 року

Проаналізувавши у форматі виїзного засідання 14-15 червня ц.р. у місті Краматорську виконання Рекомендацій Комітету органам центральної виконавчої влади України, Донецькій та Луганській обласним державним військово-цивільним адміністраціям, напрацьованих за результатами виїзного  засідання Комітету у регіон проведення АТО в червні 2016 року, заслухавши інформацію представників Міністерства інформаційної політики України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, ДП Концерн РРТ, голови Донецької та заступника голови  Луганської ОДВЦА, відвідавши низку населених пунктів зони проведення АТО, зокрема, міста Авдіївку, Покровськ, пункт пропуску у селищі Майорське, розташування військовослужбовців ЗСУ у зоні розмежування, об’єкти Концерну РРТ в Авдіївці та Покровському  Донецької області, зустрівшись з прес-офіцерами та військовими журналістами, що працюють у зоні АТО, з працівниками засобів масової інформації регіону,  з колективом Донецької філії ПАТ НСТУ «ДоТеБе», Комітет вирішив:

1. У рамках контрольних функцій Комітету сприяти реалізації проектів з:

1) протидії (нейтралізації, глушіння) незаконному поширенню заборонених в Україні ЗМІ Російської Федерації і так званих ДНР та ЛНР; 

2) спорудження об’єктів інформаційної інфраструктури для забезпечення поширення сигналу українських електронних засобів масової інформації та впевненого і якісного прийому телерадіопрограм на всій підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей;

3)  розбудови мережі Інтернет у населених пунктах зони АТО;

4) організації і проведення освітніх заходів, тренінгів, семінарів із залученням вітчизняних та зарубіжних фахівців для перепідготовки журналістів  регіональних ЗМІ;

5) координації зусиль мовників щодо обміну інформаційним контентом між  приватними, суспільними та іноземними мас-медіа;

6) вирішенню проблеми фінансового забезпечення друку газет військових підрозділів Збройних сил України та інших медійних  продуктів  військово-цивільних адміністрацій.

7) взяти під контроль  виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у частині фінансування діяльності ПАТ НСТУ та ресурсного забезпечення інституційної, технічної спроможності Донецької та Луганської філій Національної суспільної телерадіомовної компанії. 

2. На законодавчому рівні:

1) рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні законопроект Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення, реєстр.№ 6565 від 08.06.2017 року,  прийняти за основу і в цілому;

2) народним депутатам-членам Комітету внести на розгляд парламенту законопроект, у якому передбачити систему стимулів для центральних телерадіомовників, насамперед тих, що працюють у новинних форматах, для  розміщення додаткових передавальних потужностей  у небезпечній і комерційно непривабливій зоні;

3. Забезпечити подальшу ефективну координацію співпраці Комітету та органів центральної виконавчої влади, Донецької і Луганської обласних державних військо-цивільних адміністрацій у вирішенні  пріоритетних завдань щодо зміцнення  інформаційної безпеки  у регіоні.

4. Звернутися до Адміністрації Президента України з проханням вирішити питання щодо виділення цільових бюджетних місць в Національній академії державного управління при Президентові України для навчання прес-офіцерів з числа учасників бойових дій в зоні АТО.

5. Провести нараду за участю керівників Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерства культури України, Українського інституту національної пам’яті щодо вирішення питання  видання серії книг історичної тематики для «бібліотечки бійця».

6. Міністерству інформаційної політики спільно з Мультимедійною платформою іномовлення України вирішити питання з підготовки щоденних  випусків  російськомовних передач  про події у зоні АТО новинного та аналітичного формату для аудиторії тимчасово окупованих територій України та зарубіжних глядачів.

7. Звернутися до Міністерства інфраструктури України щодо  встановлення мораторію на підвищення тарифів «Укрпошти» на розповсюдження україномовних періодичних видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, члени Комітету відвідали Донецьку область і провели виїзне засідання в м. Краматорськ.

Фото: Світлана Остапа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY