detector.media
21.06.2017 17:03
Комітет свободи слова наполягає на публічному звіті силовиків про розслідування вбивства Шеремета
Комітет свободи слова наполягає на публічному звіті силовиків про розслідування вбивства Шеремета
Представників Нацполіції запрошували на засідання комітету, але вони його проігнорували

Комітет з питань свободи слова та інформполітики Верховної Ради України запропонував голові ВР Андрію Парубію запросити керівництво Національної поліції до парламенту задля заслуховування звіту щодо розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Таке рішення 21 червня ухвалили його члени на своєму засіданні, повідомляє кореспондент «Детектор Медіа».

«20 липня буде річниця вбивства Шеремета, і було б логічно, щоб до першої річниці керівництво Нацполіції чи МВС в парламенті відзвітувало публічно», - заявила доповідач із цього питання, перший заступник голови комітету Ольга Червакова.

Згідно порядку денного, комітет планував заслухати звіт представників Нацполіції про хід розслідування вбивства Павла Шеремета, однак правоохоронці на засідання не з'явилися.

Пані Червакова повідомила, що комітет отримав із Нацполіції довідку, в якій йде мова зокрема про проведення додаткових слідчих дій в рамках кримінального провадження за результатами аналізу документального фільму «Вбивство Павла» компанії «Слідство.Інфо». Правоохоронці допитали колишнього співробітника СБУ Устименка, який напередодні скоєння злочину був поблизу місця проживання загиблого, і провели з ним слідчий експеримент, а також допитали як свідка власника автомобіля, на якому їздив тоді Устименко.

У довідці також йдеться про здійснення понад 280 оглядів та досліджень публікацій, тем ефірів та рукописних записів, встановлення та допитування політиків, бізнесменів та громадських діячів, які спілкувалися із загиблим журналістом.

«Розголошення інших відомостей щодо заходів, ужитих у кримінальному провадженні, негативно вплине на хід проведення досудового розслідування», - наголошується в документі.                 

Ольга Червакова поцікавилася, чи долучено в якості свідків журналістів «Слідства.Інфо». Однак вони на засідання теж не прийшли.

«Звітів ми не почули від жодної структури, - підсумувала голова комітету Вікторія Сюмар. - Ми досягли домовленостей із Комітетом захисту журналістів з Нью-Йорку про те, що вони готують звіт щодо цієї справи, вони спілкувалися з усіма органами влади і готові представити нам цей звіт як базовий майданчик. 12 липня, на нашому останньому засіданні Комітету на цій сесії, ми запросимо колег з інших комітетів, пресу. Сподіваюся, що прийдуть правоохоронні органи, щоб почути, як така ситуація оцінюється медіаекспертами і людьми, які професійно займаються захистом журналістів за кордоном. Ми цю ситуацію будемо й надалі відстежувати. Думаю, що Комітет зі мною погодиться, що це справа честі для української влади - довести це розслідування до завершення. Інтерес до цієї справи залишається великим, і відсутність постійних звітів не сприятиме довірі до влади загалом».

Нагадаємо, 17 травня Комітет уперше розгянув питання про хід розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

6 червня пані Сюмар закликала силовиків завершити розслідування резонансних справ про убивства журналістів та інші злочини проти представників ЗМІ.

Як повідомляв «Детектор медіа», 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва загинув український журналіст Павло Шеремет. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Слідство досі не встановило ані вбивць, ані замовників, Генпрокурор тримає розслідування на контролі, про нього інформують президента.

Фото: Світлана Остапа, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY