detector.media
20.06.2017 09:07
15% телеглядачів на Півдні і Сході України помічають «джинсу» на телебаченні – ІМІ
15% телеглядачів на Півдні і Сході України помічають «джинсу» на телебаченні – ІМІ
15% телеглядачів на Півдні і Сході України помічали приховану рекламу, пропаганду або упереджені матеріали на загальноукраїнських телеканалах, а 12% користувачів інтернету – у всеукраїнських онлайн-виданнях

Про це свідчать результати опитування мешканців восьми областей Півдня та Сходу України, яке було проведено на початку 2017 року компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації (ІМІ) за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID.

Водночас 9% помічали приховану рекламу в місцевих та російських онлайн-виданнях і 8% — на місцевих та російських телеканалах.

В середньому, за оцінкою опитаних, розповсюдженість «джинси» дещо знизилася порівняно з кінцем 2015 року, коли проводились місцеві вибори. Тоді приховану рекламу і маніпуляції помічали 18% на центральних телеканалах, 16% у всеукраїнських онлайн-виданнях. Приєднання у 2017 році до дослідження двох областей (Миколаївської та Херсонської) суттєво не вплинуло на цю тенденцію.

Найбільш критично ставляться до джинси і пропаганди в усіх типах українських медіа на Одещині (18% помічали її) та Луганщині (13%), а майже не помічають такого на Херсонщині та Донеччині (лише по 3%).

Показово, що оцінка мешканцями Півдня та Сходу розповсюдженості замовних матеріалів у місцевих ЗМІ різних видів у цілому співпадає з результатами моніторингу, який проводився експертами ІМІ. Так, за даними ІМІ, найбільше матеріалів з ознаками замовлення було виявлено в місцевих друкованих ЗМІ (6%), в онлайн-виданнях та на телебаченні (по 4%).

Нагадаємуо, у березні ІМІ повідомляв, що найбільше матеріалів з ознаками джинси серед популярних онлайн-видань публікують УНІАН та «Обозреватель» – по 23 таких публікації за тиждень, серед газет — «Сегодня» і «Факты и комментарии» – по три дві публікації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY