detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
16.06.2017 16:04
Нову телевежу в Новоайдарському районі Луганщини мають запустити на День Незалежності України
Нову телевежу в Новоайдарському районі Луганщини мають запустити на День Незалежності України
У Новоайдарському районі Луганської області розпочалося будівництво 134-метрової телевежі, на якій будуть встановлені аналогові та цифрові передавачі Луганського обласного телеканалу філії ПАТ НСТУ «ЛОТ», радіо «Пульс», можливо, «UA:Першого» та інших каналів

Про це розповів виконавчий директор філії Андрій Шаповалов.

«Я вважаю, що першочергово все-таки треба розміщувати цифрові передавачі і робити антени на максимальній висоті. Нажаль, наскільки я зрозумів, поки що немає чіткого рішення щодо встановлення цифрових передавачів і невідомо, якої вони будуть потужності. Для цього треба розуміння і мапа покриття. Раніше нас запрошували на комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики УкраїниЗараз, нажаль, нас не запрошують. Наразі телеканал ЛОТ і радіо «Пульс» можна почути та побачити в Луганську, Алчевську, Стаханову на окупованих територіях. З введенням цієї вежі якість прийому буде краще, територія буде більша», – повідомив він і зазначив, що стара телевежа значно менша за нову, її висота – 50 метрів.

За його словами, на будівництво нової телевежі та встановлення погоджених передавачів передбачено майже 19 млн грн і зазначив, що роботи йдуть по плану.

«Торік, коли приїжджав Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, я пропонував інший спосіб відновити українське мовлення на прифронтових територіях, бо на цих територіях концентрація заселення невисока. Це невеличкі села і хутори.  Тому я пропонував встановити супутникові антени в кожну хату. Комплект обладнання коштує близька 1 тис грн. Крім того, треба буде зробити обмеження, щоб налаштували це обладнання на один чи два супутники. Це технологічно зробити неважко. Є волонтери, які готові це встановити. Таких подвір’їв – 8 тис. Тож треба буде виділити 8 млн грн. Це набагато менше, ніж зараз піде на вежу. Це неважко. Зараз населення на прифронтових територіях дивиться три українські канали і 32 російські, а коли буде встановлена вжеа, то буде навпаки. І ми точково ставимо сигнал у кожну хату. Це вигідно і тоді ми будемо знати, що українське мовлення дійшло до людей. Крім того, не треба забувати, що весь світ вже переходить на цифру», – розказав він.

Пан Шаповалов сказав, що «не треба мати зависокі очікування від зведених телевеж, але бажано все робити в комплексі».

Він зазначив, що це буде важливо також і для тих територій, які на кордоні: «Ми цього року зайшли з радіо «Пульс» в село Троїйцьке на кордоні. І це вперше за історію незалежної України жителі цього села почули українське радіо».

Нагадаємо,  державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко повідомляв, що до кінця 2017 року на Донбасі збудують дві нові телевежі.

Крім того, міський голова міста Покровська (Донецька область) Руслан Требушкін запевнив Комітет свободи слова, що земельна ділянка для будівництва нової 200 метрової телевежі буде виділена найближчим часом.

Будівництво телевежі було погоджено під час робочої наради в Донецькій облдержадміністрації на початку червня.

 

Фото: Світлана Остапа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY