detector.media
11.06.2017 14:39
Обхідні маневри
Обхідні маневри
Які українські ЗМІ обходять блокування «ВКонтакте»

Після блокування «ВКонтакте» більшість українських ЗМІ відмовилися від своїх сторінок у цій соцмережі: частина з них закликали аудиторію переходити на Facebook і Twitter, а дехто просто зник без попередження.

Але деякі популярні українські ЗМІ, обходячи блокування, активно оновлють свої сторінки у VK. Серед них є й два львівських видання, стрічка яких доповнюється щодня.

ZAXID.NET дослідив, як працюють українські ЗМІ у VK після блокування.

***

Більшість ЗМІ покинули «ВКонтакте» у перші дні після того, як указ про блокування набув чинності. Це зробили «Сегодня», «24 канал», Liga.net, Gazeta.ua, «Еспресо TV», ZAXID.NET, ZIK, «Дзеркало тижня» та багато інших.

Трішки по-іншому повелися «Лівий берег» та «Новое время», які попередили, що не закривають сторінку, а просто ставлять її на паузу. При цьому «Новое время» створили у Facebook ще окрему сторінку для курйозних новин, жартів та мемів.

Деякі медіа тримались у VK, поки провайдери не почали виконувати указ президента. Так робили «Обозреватель», телеканал «Інтер» та «Українські новини», які навіть на початку червня продовжували оновлювали свої сторінки у «ВКонтакте».

Але є близько 10 видань, які досі активно поводяться у «ВКонтакте» – це «ТСН» та окрема сторінка телеканалу «1+1», «Страна.UA», «УНІАН», «Апостроф», телеканал «112», «Корреспондент», «Радіо Свобода», AIN.UA, «Громадське», а також львівські 032.ua та «Дивись.info».

ZAXID.NET звернувся до адміністраторів сторінок «Громадського», «ТСН» та «1+1» по коментар, однак не отримав відповідей.

Редакторки львівських видань, які є досі активними у VK, стверджують, що йдеться не про цілеспрямовану активність у соцмережі, а просто автоматичний експорт новин.

Головна редакторка «Дивись.info» Валерія Печеник пояснила ZAXID.NET, що нинішня редакція немає доступу до сторінки у «ВКонтакте», оскільки та створювалася ще попереднім керівництвом.

«Наша сторінка на VK завжди автоматично підтягувала новини з сайту, вона нам перейшла у спадок від колишньої редакції і ми навіть не отримали адмінського доступу до неї. Відповідно, ми не знаємо, ані які там охоплення були і є, ані не можемо її закрити», – пояснила Валерія Печеник.

Дещо інша ситуація із львівським сайтом 032.ua, що продовжує публікувати новини у VK, оскільки таке рішення прийняло керівництво холдингу, в який вони входять.

«032.ua входить в мережу міських сайтів компанії CitySites, тому коли в Україні заблокували соціальну мережу «ВКонтакте» рішення про те, чи продовжувати там публікувати новини, приймало безпосередньо керівництво компанії, а не кожен філіал окремо. З огляду на те, що «ВКонтакте» залишаються користувачі, які потребують проукраїнського контенту і читають його, компанія прийняла рішення не закривати там свої спільноти», – пояснила ZAXID.NET редакторка 032.ua Ірина Труш.

При цьому вона уточнила, що львівська редакція практично згорнула активність у VK, залишивши лише автоматичний постинг новин.

«Якщо говорити про цифри, то після блокування число відвідувачів нашої групи в соціальній мережі «ВКонтакте» скоротилося на 25%, а охоплення користувачів на 10%», – додала Ірина Труш.

Цікаво, що активною у VK залишається і популярна група «Варта1». Після набуття чинності указу президента там закликали учасників групи долучатися до сторінки у Facebook, однак і досі продовжують публікувати новини.

P.S. Варто зауважити, що використання «ВКонтакте» звичайними користувачами і ЗМІ у жодному випадку не є протизаконним – рішення про блокування зобов’язані виконувати лише компанії-провайдери. Проте наповнення цієї соцмережі якісним контентом з боку ЗМІ допомагає утримувати там українських читачів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY