detector.media
10.06.2017 11:31
Після анексії Криму в Росії стали частіше нападати на журналістів і активістів – аналітик «Агори»
Після анексії Криму в Росії стали частіше нападати на журналістів і активістів – аналітик «Агори»
Дамір Гайнутдінов, один з авторів доповіді міжнародної правозахисної групи «Агора», присвяченої стану свободи слова в Росії і цензурі внаслідок конфлікту з Україною, заявив, що після анексії Криму в 2014 році в Росії відродилася практика нападів на активістів і журналістів, які висвітлюють публічні акції проти війни і на підтримку України.

Про це він сказав в інтерв'ю «Крим.Реалії».

За словами Даміра Гайнутдінова, подібні напади не розслідуються, а спроба дати їм відсіч, як правило, може закінчитися кримінальним переслідуванням жертв нападів.

«За останні три роки ми виявили майже дві сотні кейсів, пов'язаних з обмеженням та переслідуванням російських громадян за підтримку України і обговорення приналежності Криму. З 16 відомих в Росії кримінальних справ за статтею 280.1 КК Росії (сепаратизм) дев'ять – це кримські справи, тобто вони були порушені саме за публічне обговорення питання про статус Криму», – сказав аналітик.

Він додав, що також в Росії «відзначається посилення обмежень свободи інтернету, виражене в прагненні влади все заблокувати і контролювати».

«Простежуються факти блокування інтернет-сайтів, закриття медіа саме у зв'язку з обговоренням кримських подій. Один із прикладів – інтернет-газета Каспаров.ru», – додав Гайнутдінов.

Дамір Гайнутдінов – один з авторів доповіді міжнародної правозахисної групи «Агора», присвяченої стану свободи слова в Росії і цензурі внаслідок конфлікту з Україною, кандидат юридичних наук, співзасновник Асоціації користувачів інтернету Росії, представник у російських судах інтересів ряду сайтів, заблокованих з ініціативи влади.

Нагадаємо, російського опозиційного журналіста, публіциста і правозахисника, радянського дисидента Олександра Подрабінека допустили як громадського захисника на процес у справі заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого влада анексованого Росією Криму звинувачує в сепаратизмі.

На фото - Дамір Гайнутдінов, правовий аналітик Міжнародної правозахисної організації «Агора»

Фото: «Крим.Реалії»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY