detector.media
09.06.2017 14:16
НСЖУ визначатиме головні потреби журналістів-переселенців
Пошуки житла і роботи, кошти на лікування та евакуацію – головні проблеми, з якими стикаються журналісти-переселенці. Про це ішлося під час зустрічі секретарів Національної спілки журналістів України з журналістами, котрі виїхали з Донбасу та Криму. Робоча зустріч допомогла визначити основні напрямки допомоги колегам, які постраждали від війни на Донбасі і анексії Криму.

Секретар НСЖУ, керівник кореспондентської мережі газети «Голос України», переселенка з Донбасу Ліна Кущ поінформувала присутніх про створений Національною спілкою журналістів України фонд допомоги колегам, які постраждали від війни на Донбасі і анексії Криму.

Секретар НСЖУ, редакторка проекту «Крим.Реалії» Радіо Свобода, переселенка з Криму Олена Юрченко закликала розповісти про проблеми, з якими стикаються журналісти-переселенці: професійнi, житловi, соціальнi, психологічнi та ін.

В ході дискусії учасники погодилися з тим, що найбільші труднощі виникають при пошуку житла і роботи. Також серед проблем, з якими стикаються переселенці, – брак інформації про можливості підвищити свій професійний рівень або розширити коло професійних контактів.

Постраждалі в результаті військових дій на Донбасі і анексії Криму журналісти потребують кваліфікованої психологічної допомоги, деяким потрібна спеціалізована медична допомога або фінансова підтримка на придбання ліків.

Особливо гостро стоїть питання евакуації, відзначили учасники зустрічі. Головний редактор інтернет-видання «ОстроВ» Сергій Гармаш вважає, що фонд підтримки журналістів може надавати допомогу в надзвичайних випадках: лікування в результаті хвороби, евакуація в разі небезпеки, а також надання тимчасового житла (на 1-2 місяці) для журналіста, який виїхав з окупованій території.

Ідею підтримала редактор інформаційного видання «Голос Криму» Людмила Щекун. Вона зазначила, що допомога журналістам-переселенцям може бути як первинною, так і вторинною: перша підтримує колег в разі екстреного переїзду, допомагає вирішити проблему оренди житла, друга - включає в себе допомогу в пошуку роботи або отриманні додаткової освіти.

Колишній головний редактор газети «Жизнь Луганска», нині – кореспондент газети «Голос України» Олег Трачук запропонував тісно співпрацювати з міжнародними організаціями, зокрема, з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців – для вирішення нагальних проблем журналістів-переселенців. Крім того, журналіст закликав колег з Донбасу і Криму об'єднатися, щоб в переговорах з міжнародними партнерами виступати як єдина організація.

Також учасники зустрічі наголосили на необхідності допомоги дітям журналістів-переселенців в оздоровленні та навчанні та відзначили важливість спільного спілкування, обміну інформацією та необхідність взаємодопомоги.

Для найбільш повного моніторингу ситуації буде розроблена електронна анкета, яка допоможе визначити перелік основних потреб журналістів-переселенців і тих, хто потребує допомоги.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY