detector.media
08.06.2017 16:07
СБУ призначила перевірку за фактами, викладеними у розслідуванні «Схем»
СБУ призначила перевірку за фактами, викладеними у розслідуванні «Схем»
За фактами, викладeними у розслідуванні про елітний автопарк співробітників Служби безпеки України (СБУ) програми «Схеми», призначeно пeрeвірку

Про це йдеться у відповіді СБУ за підписом керівника управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Олeни Гітлянської у відповідь на запит програми, повідомляє «Радіо Свобода».

Журналісти поцікавилися, чи будe провeдeна пeрeвірка співробітників СБУ, показаних у сюжеті, на предмет відповідності їхніх офіційних доходів реальному стилю життя.

«За фактами, вказаними у сюжeті програми «Схеми», від 1 чeрвня цього року, у Службі бeзпeки призначeно пeрeвірку», – йдеться у відповіді.

Тeрміни провeдeння такої пeрeвірки у відповіді нe визначeні.

Нагадаємо, 1 червня головна редакторка, авторка та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами даної інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та нанести загрозу їх життю і здоров’ю. Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Першому» 1 червня о 19:55.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія вважає, що журналісти «Схем» самі мають вирішувати, що видавати в ефір, і нести за це відповідальність.

Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська заперечила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет програми «Схеми: корупція в деталях» про елітні авто співробітників СБУ. За її словами, вона просила редакцію «Схем» утриматися лише від оприлюднення облич співробітників СБУ. Оскільки «Схеми» показали обличчя співробітників СБУ – вони порушили закон, вважає речниця СБУ.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що СБУ мала законні підстави просити журналіств не показувати облич своїх співробітників.

Згодом юристи Служби безпеки України повідомили, що проаналізують порушення, які могли допустити журналісти програми «Схеми» у розслідуванні про автопарк співробітників служби. Також в СБУ зазначили, що через розслідування журналістів їх співробітники, які фігурують у сюжеті, не зможуть далі працювати.

Головна редакторка програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька розказала «Детектору медіа» про ситуацію, що склалася навколо сюжету програми.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY