detector.media
05.06.2017 10:22
Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії
Журналісти OCCRP опублікували розслідування про дії російських спецслужб в Македонії
Розслідування журналістів міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) викриває підривну роботу Кремля в Македонії, яка провадилась через пропаганду, агентів російських спецслужб під прикриттям журналістів, підкуп македонських ЗМІ та іншу діяльність.

Про це йдеться у розслідуванні  OCCRP, про яке пише російська «Новая газета».

Джерело з уряду Македонії на умовах анонімності передало архів з десятків секретних звітів журналістам міжнародного консорціуму Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У спільному розслідуванні також брав участь македонський телеканал NOVA TV і сербське видання KRIK.

Передані документи складені на основі прослуховування телефонних переговорів, зовнішнього спостереження й інформації джерел. У них йдеться про те, як російські офіцери Служби зовнішньої розвідки (СЗР) і ГРУ спільно з співробітниками посольства Росії намагалися впливати на внутрішню політику Македонії та інших балканських країн, щоб не допустити їх вступу в НАТО і просувати інтереси Росії.

«Протягом останніх дев'яти років Македонія знаходиться «під впливом найсильнішої і руйнівною пропаганди, а також діяльності розвідувальних служб, яка здійснюється через посольство РФ», - говориться в звіті на ім'я Володимира Атанасовскі, керівника Служби безпеки і контррозвідки Македонії.

«РФ використовує методи так званої "м'якої сили" як частину стратегії з ізолювання Балкан від впливу Заходу…Крім того, російська зовнішня політика перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої - отримати контроль над стратегічними енергетичними ресурсами країни», - йдеться в звітах.

Як повідомляється в документах, почесні консульства Росії в македонських містах Бітола і Охрід діють як розвідувальні бази.

Реалізацією цієї стратегії в Македонії займаються три офіцера російської СЗР, які отримують вказівки з штабу в Белграді, столиці Сербії, і чотири співробітники російського ГРУ зі штабом в Софії, столиці Болгарії. Їх діяльність, судячи з документів, координується через посольство Росії в Скоп'є, столиці Македонії.

Македонські контррозвідники також вказують в звітах імена кореспондентів державного агентства ТАСС і представників Росспівробітництва як агентів російських спецслужб.

Російські агенти протягом багатьох років займалися вербуванням колишніх і діючих співробітників македонської армії і поліції, щоб «створити критичну масу людей з військовою підготовкою і в потрібний політичний момент використовувати їх в російських інтересах», говориться в звітах.

Крім того, представники Росії намагалися вплинути на редакційну політику і пропонували кошти македонським ЗМІ, особливо тим, які підтримують албанську меншину, щоб просувати російську політику в країні.

Як йдеться у звіті, зусилля «російських агентів» були ефективними. Наприклад, Македонія не приєдналася до західних санкцій щодо Росії в 2014 році з-за війни на Південному Сході України. Македонська влада тоді заявляли, що санкції сильно вдарили б по економіці країни.

З 2013 року контррозвідники стежили за співробітником сербської розвідки BIA Гораном Жівалжевічем, який активно працював над тим, щоб не допустити інтеграції Македонії в Європу. Документи говорять, що Жівалжевіч давав інструкції проросійському члену парламенту Македонії Івану Стоілковічу, лідеру Демократичної партії сербів.

Стоілковіч також неодноразово зустрічався з політиками сусідньої Чорногорії, які виступали проти членства їхньої країни в НАТО. Серед цих політиків були і ті, кого македонські контррозвідники називали агентами російських спецслужб.

Журналісти OCCRP додзвонилися до Стоілковіча. «Коли ви з кимось зустрічаєтеся, я питаю вас про це? Вам повинно бути соромно. Ви ображаєте мене», - відповів він журналістам.

Співробітник сербської розвідки Жівалжевіч на питання відповідати відмовився. Коментарів російської влади і спецслужб поки також не було.

Нагадаємо, журналісти проекту «Слідство.Інфо» та міжнародної мережі OCCRP створили фільм-розслідування про свого колегу Павла Шеремета, якого було вбито влітку 2016 року. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY