detector.media
Тетяна Столярова
для «Детектора медіа»
01.06.2017 09:00
Коли варто позбутися цноти
Коли варто позбутися цноти
Молодіжні реаліті-шоу на українському телебаченні свідомо чи несвідомо трактують незайманість як проблему.

Вперше я поцілувалась у вісімнадцять років. І, позбувшись статусу «нецілованої», відчула певне полегшення. Я ніколи не зазнавала тиску з боку свого оточення, проте відчувала сором за цю свою «особливість». Лишалося ще одне, про що мені не хотілося зізнаватися: моя незайманість.

Два роки тому, готуючи на кухні їсти, я, як завжди, увімкнула телевізор. І натрапила на Новий канал, де йшла програма «Половинки». Її суть полягає в тому, що, поєднуючи протилежні образи, автори допомагають героям знайти собі пару. Кохання тут шукають так звані фріки, люди з інвалідністю та нетрадиційною орієнтацією — ті, кому не щастить в особистому житті, кому нелегко завести знайомство.

Того разу на проект прийшла Марина — дівчина, яка вбирається в яскраві лялькові костюми. Вона зізналася, що ніколи не мала стосунків. Її потенційна «половинка» — хлопець, якого підібрали їй автори проекту, — сказав Марині, що бути цнотливою в дев’ятнадять ненормально.

Я подумала про те, якою показовою є думка хлопця. Дівчатам, що залишилися незайманими, досягнувши повноліття, ніяково в цьому статусі. Я маю подруг, які досі цнотливі: вони розуміють, що це не вирок, але почуваються ніяково через те, що досі не мають сексуального досвіду. Стереотип, що панує в суспільстві, наказує їм: пора!

Наведу кілька прикладів того, як телевізійні шоу підживлюють цей стереотип.

Програма «Від пацанки до панянки — 2» виходить щосереди на Новому каналі. Незабаром проект завершиться: статус Леді отримає одна з трьох фіналісток. Учасниці програми мають різні проблеми: алкоголізм, безробіття, деякі з них матері-одиначки. Поміж інших пацанок вирізняється Тетяна: її проблема — незайманість у двадцять шість.

В одному з випусків проекту дівчата знайомилися з Іраклі Макацарією — героєм шостого сезону шоу «Холостяк» на СТБ. Учасниці, не старші за віком за Тетяну, мали дітей і безладні статеві зв’язки. Вони називали Тетяну «целкою» і сміялися, почувши, що вона вважає правильним секс лише після весілля. Холостякові Тетяна зізналася сама, розраховуючи на те, що Іраклі це оцінить: «Він грузин, у них таких дівчат цінують».

В одному з наступних епізодів дівчат протягом тижня вчили тонкощів стосунків між чоловіком і жінкою. Одним із завдань було зіграти в шоу «Інтуїція», що виходить на тому ж Новому каналі. Завдання мало навчити дівчат спостережливості й уміння відчувати чоловіка. Серед усіх запропонованих категорій треба було обрати одну й угадати, хто з дванадцятьох чоловіків належить до неї. Категорії були такі: мажор, полковник, любитель спиртного, представник сексуальної меншини та інші, серед них — незайманий.

Незайманого — чоловіка років сорока, який уже брав участь в іншій програмі на Новому каналі — дівчата розпізнали за «печальним» обличчям і «дрябленьким» тілом, а коли він заговорив, одна з дівчат одразу зрозуміла: незайманий саме він. Тетяні ж визначити «свого», як вона сама сказала, не вдалося. Вона, до речі, не раз жартувала про свою незайманість протягом програми.

А ось зовнішність дев’ятнадцятирічної Софії її статусові незайманої не відповідає, вважають учасники проекту «ЛавЛавCar» на каналі ТЕТ. Протягом місяця чотири пари учасників цього реаліті-шоу мандрували Європою, виконуючи завдання так званого голосу. Три пари з чотирьох поєднують давні стосунки, одну ж автори програми сформували самі. Напарником Софії став двадцятидев’ятирічний Ростислав: музикант, бізнесмен, а головне — бабій.

Звісно, поєднання такого героя зі цнотливою дівчиною створило ідеальний конфлікт, за яким цікаво спостерігати глядачам. Коли учасники проекту вперше дізналися про статус Софії, вони були шоковані, адже на вигляд вона старша за свій вік. Окрім постійних натяків і прямих розмов про секс у програмі, увагу на цнотливості Софії акцентував і закадровий голос, подекуди глузуючи з дівчини.

В одному з випусків, коли учасники їхали машинами до австрійського міста Ґрац, мова знов зайшла про секс. Учасники пояснювали Софії, що секс — прояв кохання, й без нього неможливо остаточно зрозуміти, чи кохаєш ти людину. Закадровий голос саркастично додав: «Залишилось у цьому переконати Софію, адже вона досі вірить у світле кохання без брудного сексу».

Звісно, тема сексу нині не табу, й нормально, коли про неї говорять у телепрограмах, орієнтованих на молодь і підлітків. Із коментарів шанувальників шоу стає зрозумілим, що Софія з Ростиком — улюблена пара багатьох із них. Проте, слухаючи подібні коментарі, юні глядачі з часом і самі звикнуть сприймати незайманість як проблему.

Телевізійні програми використовують і транслюють своїй аудиторії моделі та усталені образи, які визначають людські якості, уособлюють психологічні функції чи межу людської особистості. Деякі з молодіжних реаліті-шоу мають і свого роду просвітницьку функцію — наприклад, «Від пацанки до панянки» привертає увагу до проблем алкоголізму, непристосованості міського простору до потреб людей з інвалідністю тощо.

Але цнота — не проблема. Вона не потребує нагального вирішення, навіть якщо тобі вже виповнилось вісімнадцять. Те, спала ти з кимось чи ні, не є характеристикою, за якою тебе має оцінювати суспільство. Тому не важливо, чи цнотливими є учасниці реаліті-шоу, адже незайманість не допомагає й не заважає їм змінюватися, виконувати завдання й досягати своєї мети. То хіба важливо, чи цнотлива авторка цього тексту в свої двадцять два?

Фото: businessinsider.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY