detector.media
Діана Дуцик
31.05.2017 17:01
Вона говорила про Лесю Українку

Вона говорила про Лесю Українку, про втрату нею близького їй Сергія Мержинського, про її самотність, про її стосунки з родиною, про її стосунки з Ольгою Кобилянською... Вона говорила просто, спокійно, делікатно, без будь-якої претензійності. І це було так захопливо, що не хотілося й ворушитися, і горло стискалося від співпережиття... Я не знаю, як звати ту жінку, що ТАК розповідала про Лесю. Але я точно знаю, що я б хотіла, щоб ТАК розповідали про неї в школах, у вишах, і по телебаченню. ТАК - це не по-совковому, з одного боку, а з іншого - і без модної сьогодні сенсаційності. ТАК - це про людину якою вона є.
Дуже випадково почула шматочок лекції для вчителів у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, де ми мали презентувати з Мариною Дорош наш посібник з медіаграмотності для підлітків. Можливо, мене так вразило почуте, бо я, занурена постійно в часто примітивні медійні тексти, скучила за хорошою мовою, високою культурою розповіді і взагалі за будь-чим інтелектуальним.

Наталія Пастушенко точно знає, як звати ту жінку, яка ТАК розповідала про Лесю Українку. Але в мене риторичне питання, бо ж сама знаю на нього відповідь - чому, в біса, у нас ще нема до цього часу художнього фільму чи серіалу про життя Лесі? Хіба там нема драми, хіба там нема конфлікту, нема пристрасті, хіба сама епоха, в яку жила і писала Леся, не вартує уваги, а ті люди, які були поряд? Може б, про такі речі мав би дбати Мінкульт? А оновлюваний Суспільний мовник (наприклад, канал "Культура") не хоче штовхати такі ідеї, Зураб Аласанія? Та й хіба лише про Лесю йдеться? Чому ми зараз у такий непростий час робимо героями лише ті постаті, які дають підстави політикам для спекуляцій і для провокацій, і лише поглиблюють розбрат? І хіба не вартують уваги ті українці, хто завоювали світове визнання, хоч і не в боротьбі за Україну зі зброєю в руках - такі, наприклад, як Олександр Довженко? Та список може бути таким довгим... Й історії цих людей на тлі різних епох - такі неймовірні... Не на один серіал вистачить. І страшенно бісить, коли якийсь канал робить безпідставну заяву, що все українське - не може бути якісним...

Вперше опубліковано в Фейсбуці

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY