detector.media
Юрій Луканов
27.05.2017 22:17
Мама і Юлія Тимошенко

Моя мама, пенсіонерка в дуже великих літах, любить Юлію Тимошенко. Ця любов викликана тим, що Тимошенко, будучи на посаді віце-прем’єра за Ющенка-прем’єра, сприяла тому, щоб пенсія була диференційована. Я не знаю чи саме так було, але в мами таке уявлення. Себто хто отримував велику зарплату, той став отримувати більшу пенсію. Пенсія моєї мами виросла у два з половиною рази.

Моя мама любителька всіляких політичних передач. Коли я її провідую або розмовляю телефоном, вона мені неодмінно розказує, що сказав той і той, а що їм відповів інший політик. А коли в політичній програмі з’являється улюблениця мами, то це для неї подвійне свято. Подивившись таку програму, мама присвячує виступу Тимошенко цілий монолог.

І ось у першій половині цього місяця, десь ближче до середини, мама захоплено розповіла, як увечері  на 112 каналі Юлія Тимошенко викрила корупційну владу, розклала все по поличках, хто і як краде, а хто нічого не робить. Передача тривала десь півгодини, а то й більше.

- Хто з нею дискутував? – спитав я.

- А їй не треба опоненти, - відповіла мама, - вона і так все добре розповіла.

Наступного разу, за кілька днів, я у мами побачив Юлію Тимошенко особисто. 112-й канал транслював засідання погоджувальної ради у парламенті. Лідерка «Батьківщини» привернула увагу тим, що заявила про репресивний контроль влади над усіма каналами. Зокрема, за її словами, президент України взяв під повний контроль 112-й канал і Юлію Тимошенко там заборонено випускати в ефір у прайм-тайм.

Я дуже здивувався і запитав маму, чи вона впевнена, що Юлія Тимошенко виступала кілька днів тому  саме на 112 каналі. Вона не виключала, що помилилася. Але я потім поґуглив і знайшов той її ефір. Тимошенко відповідала на запитання журналістів у дуже комфортних умовах. І якось це не в’язалося з тим, що її не пускають в ефіри.

Я пригадав її участь у програмах зниклого нині з ефіру Савіка Шустера. У мене складалося враження, що як тільки лідерці «Батьківщини» хтось намагався серйозно опонувати, ведучий дуже спритно переводив увагу на щось інше або оголошував рекламну паузу. Серйозних опонентів у Тимошенко на ефірах я не пам’ятаю.

Я іноді натикаюся на балачки політиків по телевізору. Я не можу простежити всі їхні появи, але бачу, що в них неодмінно є опоненти. 25 травня на тому ж 112-му каналі лідер радикалів Олег Ляшко дискутував з міністром соціальної політики Андрієм Ревою.

У програмі «Право на владу» на «плюсах» ґенеральному прокурору Юрію Луценку протистояли, здається,  четверо журналістів, не рахуючи ведучих. Вони ставили досить жорсткі і незручні запитання.

Гіпотетично політик може брати участь у програмі на самоті. Але в такому випадку йому опонувати має журналіст рівня нині пенсіонера Ларі Кінґа. Лише за умови незручних запитань така передача не буде виглядати як піар.

У всіх інших випадках це виглядає як піар і порушення професійних стандартів, адже протилежної точки зору глядачі не чують.  Експерти, які моніторять ефіри, неодмінно на це мають звертати увагу і розцінювати такі ефіри як джинсу.

Отож, дуже хотілося б бачити всіх політиків, в тому числі і Тимошенко, у словесних баталіях з політичними супротивниками. Хоча, підозрюю, що моя мама, побачивши навпроти своєї улюблениці опонента буде дуже невдоволена. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY