detector.media
23.05.2017 14:58
«Опоблок» ініціюватиме скасування закону про мовні квоти на телебаченні
«Опоблок» ініціюватиме скасування закону про мовні квоти на телебаченні
Фракція «Опозиційний блок» має намір зареєструвати у Верховній Раді проект постанови про скасування ухваленого 23 травня парламентом закону про мовні квоти на українському телебаченні

Про це 23 травня у Раді журналістам повідомив народний депутат фракції Юрій Павленко, пише «Інтерфакс-Україна».

Пан Павленко вважає, що сьогодні під час розгляду закону, були порушені кілька процесуальних норм, які «дають підстави для того, щоб ініціювати постанову про скасування цього закону». Він вважає, що були порушені норми регламенту, що забороняють вносити правки до другого читання в ті положення статей законодавства, які не вносилися зміни при розгляді документа в першому читанні. Також, зазначив депутат, порушенням є те, що таблиці поправок були готові лише напередодні в понеділок, а народні депутати отримали їх у день голосування, у вівторок.

«Постанову (про скасування закону – ред.) буде ініційовано, тому що ми за чистоту процесу і дотримання закону при прийнятті будь-яких рішень, незалежно від того, згодні ми з ними чи ні. Я не виключаю, що може бути ініційоване судове скасування такого закону», – заявив він.

На думку пана Павленка, ухваленим законом Україна обмежує себе в можливості спілкування з російськомовними жителями східних та південних областей. Депутат зазначив, що введення квот варто робити поетапно.

Народний депутат з фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський зазначив, що їхня фракція голосувала проти цього закону в сесійній залі і назвав цю ініціативу антиукраїнською: «Одними заборонами і обмеженнями проблему мови не вирішиш... Цей шлях посилить розкол у суспільстві».

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». За законопроект проголосували 269 народних депутатів. 

Він запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою: 75% для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих телеканалів, 75% - для програм новин.

Закон набуде чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY