detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.05.2017 17:09
Рада дозволила Міноборони не роздержавлювати свої друковані ЗМІ
Рада дозволила Міноборони не роздержавлювати свої друковані ЗМІ
Верховна Рада дозволила Міністерству оборони України створювати друковані ЗМІ на час проведення антитерористичної операції.

18 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 5008 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції)». За проголосували 226 народних депутатів.

Законопроект ухвалено в редакції, підготовленій Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, але також із урахуванням внесеної з голосу поправки народного депутата Олексія Рябчина («Батьківщина») і співавторки законопроекту Вікторії Сюмар («Народний фронт») про виключення з цього закону слів про військово-цивільні адміністрації.

Таким чином, в ухваленій редакції закон передбачає надати Міністерству оборони України на час проведення АТО право на створення друкованого ЗМІ, яке фінансуватиметься за кошти державного бюджету. При цьому до складу редколегії цього видання повинні входити представник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, пропорційно прес-офіцери прес-центру штабу АТО, журналісти, які працюють у районі проведення АТО і висвітлюють військову тематику, а також представники громадських об’єднань та асоціацій. Інформація, розміщена в цьому виданні, повинна відповідати дійсності, бути перевіреною та неупередженою, а реклама програм політичних партій, виборчих блоків, діяльності їх керівників і членів, що має агітаційний характер, забороняється. Після завершення АТО це ЗМІ підлягатиме реформуванню протягом трьох місяців відповідно до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

Нагадаємо, відповідно до чинного закону про пресу органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих ЗМІ. Ця норма була внесена після ухвалення 24 грудня 2015 року закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який передбачає протягом трьох років (2016-2018 роки) вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників друкованих ЗМІ або перетворення заснованих центральними органами виконавчої влади друкованих ЗМІ на офіційні друковані видання.

29 липня 2016 року Вікторія Сюмар і Дмитро Тимчук з «Народного фронту» зареєстрували законопроект № 5008, яким запропонували зробити виняток із роздержавлення для друкованого ЗМІ Міноборони та військово-цивільних адміністрацій. Законопроект передбачав надати Міноборони та військово-цивільним адміністраціям на час проведення АТО право на створення друкованого ЗМІ, яке фінансуватиметься за кошти державного бюджету.

5 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. 1 листопада Верховна Рада прийняла законопроект у першому читанні за основу.

Це вже не перша подібна законодавча ініціатива. 13 квітня 2016 року народні депутати Дмитро Тимчук, Сергій Висоцький, Іван Винник та інші зареєстрували в парламенті законопроект № 4412 про зміни до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони). Вони пропонували вилучити з-під дії закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ видання Міноборони, Нацгвардії та Державної прикордонної служби.

11 травня члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вирішили створити робочу группу, доопрацювати законопроект № 4412 разом з авторами і внести на розгляд повторно. Після цього й було зареєстровано законопроект № 5008.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY