detector.media
Лілія Апостолова
17.05.2017 14:33
Галузь чекає на роз’яснення указу президента з вимогою блокування російських інтернет-ресурсів і соцмереж – ІнАУ
Галузь чекає на роз’яснення указу президента з вимогою блокування російських інтернет-ресурсів і соцмереж – ІнАУ
Інтернет-асоціація України (ІнАУ) чекає від Служби безпеки України на роз’яснення низки питань, пов’язаних із указом Президента України про введення в дію рішення РНБО про санкції щодо деяких російських інтернет-ресурсів і соцмереж. Зокрема: чи розповсюджується його дія на приватних осіб, а не лише на державні служби, яким буде покарання за невиконання указу, як досягти ефективності, якщо будь-яке блокування інтернет-ресурсів можна обійти за допомогою спеціальних програм, тощо.

Сьогодні, 16 травня, набув чинності указ Президента України Петра Порошенка, яким він увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», що передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники».

Голова ІнАУ Олександр Федієнко на прес-брифінгу зазначив, що представники комунікаційної галузі не розуміють, як саме трактувати новий указ, адже він посилається на статтю 107 Конституції України, де вказано, що рішення РНБО розповсюджується виключно на державні органи виконавчої влади (на цей аспект також звертала увагу «Детектора медіа» голова ради асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова). «Якщо там немає прямої заборони для галузі, то це можна трактувати у подальшому як відсутність прямої заборони. Ми написали листи і чекаємо роз’яснень від Служби безпеки України щодо вказаних питань», - сказав пан Федієнко.

Він також додав, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) вже пояснила, що провайдери будуть підпадати під адміністративне правопорушення в разі невиконання указу, хоча в законі «Про санкції» не прописано, яким має бути покарання. І це ще одне питання, що вимагає роз’яснень.

«Я як громадянин вважаю, що ми це мали зробити ще понад три роки тому, коли градус у суспільстві був досить високим, люди поставились би до таких подій із розумінням. Наразі це рішення спізнилося, і його ефективність може викликати сумніви. Але провайдери мають право вивчити питання щодо подальшого блокування вказаних ресурсів і прийняти для себе рішення – блокувати чи не блокувати», – додав пан Федієнко.

Голова Комітету ІнАУ з питань освіти в сфері ІТ Іван Пєтухов зазначив, що використання програмного забезпечення 1С і «Яндекс» у державних структурах і на комунікаторах, ґаджетах держслужбовців (які виконують спеціальні державні обов’язки) може завдати і завдає шкоду безпеці України, але приватний бізнес та звичайні громадяни мають право на вибір, гарантований Конституцією України. «Вирішення цієї проблеми має відбуватися іншими шляхами – за допомогою роз’яснення, пропаганди, освітніх заходів. Крім того, це потрібно було робити відразу, коли почалися військові дії або порушення територіальної цілісності України. Також не можна було приймати такий указ, не порадившись із фахівцями та експертами комунікаційного ринку. Потрібно було доопрацювати цей указ і запровадити його м’яко. Те, що зроблено зараз, зроблено на шкоду національного бізнесу насамперед», – вважає він.

Іван Пєтухов запропонував користувачам посилатися на підпункт 2 пункта 1 статті 32 закону «Про телекомунації», у якій ідеться про вільний доступ до телекомунікаційних послуг: «Його в мирний час ніхто не відміняв».

Член правління ІнАУ Костянтин Жакун погодився щодо того, що найбільше постраждає малий і середній бізнес у сфері телекомунікацій, адже станом на 25 квітня в Україні нараховується 6158 суб’єктів господарювання, які надають телекомунікаційні послуги, і більшість із них – це малий і середній бізнес. Для цих компаній організувати будь-яке технічне блокування або обмеження ресурсів не просто складно, а й деколи неможливо. «Окрім того, вся діяльність регулюється двома законодавчими актами, і в жодному з цих актів немає жодного слова про певну заборону або обмеження. Провайдери та оператори зараз просто не готові щось виконувати і обмежувати», – заявив пан Жакун.

Олександр Федієнко, коментуючи своє повідомлення в ефірі каналу «112 Україна» про те, що для повного блокування російських сайтів потрібно близько двох років і $1 млрд, пояснив, що ці дані надано фахівцями ІнАУ на основі консультацій із європейськими колегами.

Детальніше про технічну сторону блокування розповів Максим Тульєв, член правління ІнАУ. Він зазначив, що мережі України будувалися таким чином, аби виключно передавати інформацію з однієї точки в іншу без аналізу. Відповідно, тепер потрібно, щоб усі 4000 українських операторів перебудували свої мережі, побудували більш потужні маршрутизатори, системи цензури, які зможуть перехоплювати частини трафіку для подальшого аналізу. «Це величезна робота. У малих операторів це може зайняти день або тиждень, у великих – роки», – запевнив він.

Крім того, існує можливість обходу блокування, тож його не можна назвати ефективним. «Жодна система цензури не здатна заблокувати певний ресурс повністю. Усі системи блокування можна обійти достатньо просто – купити або отримати безкоштовно простенький VPN. І ті користувачі, хто хоче координувати свої дії з ФСБ або цікавиться дитячою порнографією, зроблять це. Ті, хто лінуватимуться, не будуть цього робити – просто підуть шукати інформації деінде», – зауважив пан Тульєв.

За його словами, використання VPN, що дозволяє міняти IP-адресу на європейську, зашкодить державі ще більше, адже тепер розслідування будуть заходити в глухий кут – слідство не зможе виявити справжніх даних про підозрюваного або свідків справи.

Щодо подальшої роботи мобільних додатків «Яндекса», «Вконтакте», «Однокласників» і Mail.ru пан Тульєв розповів, що їх блокування залежить від технічного механізму, який буде використано при блокуванні: «У нас поки немає роз’яснень від офіційних органів, як саме технічно здійснювати блокування, тож ми не можемо сказати, який механізм буде використано в результаті».

Пан Тульєв заявив, що цензура в інтернеті потрібна насамперед для запровадження політичної цензури, тобто для зміни електоральних уподобань громадян: «Як тільки цей механізм буде створено, від негайно опиниться в тих руках, які його зможуть використовувати для політичної цензури. Сьогодні це ВКонтакте, а завтра це буде Українська правда, Facebook тощо».

Власні міркування щодо можливих причин запровадження указу про блокування сайтів висловив Іван Пєтухов: «З боку РНБО, можливо, це спроба формування передчасних умов для проведення виборів, у тому числі і президентських. З боку представників силових органів – це може бути створення об’єктивних умов для майбутнього невиконання указу (а його неможливо виконати) з метою побудови кримінальних схем для отримання неправомірних переваг. Від представників БПП – перерозподіл чергового ринку – ІТ (уже перерозподілили банки, газ, прийшла черга ІТ). З боку самого президента – в якості жарту шантаж або помста Путіну за знищення Липецької фабрики. Можливо, якась помста за глузування та недолугі висловлювання в соцмережах».

Також пан Пєтухов висловив побоювання, що українські фахівці ІТ-сфери залишаться без роботи, і, користуючись безвізом, покинуть Україну, що може призвести до «економічного геноциду».

За словами представників ІнАУ, українці можуть очікувати на підвищення тарифів за інтернет-послуги в разі блокування сайтів, що потрапили під дію санкцій. Олександр Федієнко зазначив, що нове обладнання, яке змушені будуть придбати провайдери, є досить коштовним.

За словами Костянтина Жакуна, може відбутися перерозподіл самого ринку комунікацій: «Малі та середні компанії будуть змушені купувати трафік, що здатен фільтрувати інформацію і блокувати певні ресурси, у великих операторів, але вартість цього трафіку буде значно вища. Тобто витрати малих і середніх компаній можуть суттєво вирости. І відбудеться або перерозподіл ринку, або хтось почне суттєво більше заробляти – це можуть бути одна-дві компанії».

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. Зокрема, крім розробників популярних антивірусів «Лаборатория Касперского» і «Доктор Веб» до санкційного списку включено розробника бухгалтерського програмного забезпечення 1С. Усім їм встановлено санкційний термін у три роки. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

У цьому указі значною є не лише кількість осіб, щодо яких застосовано санкції (1228 фізичних та 468 юридичних осіб), а й види застосованих обмежень. Зокрема, щодо юридичних осіб «Яндекса», «Яндекс Україна», Mail.ru, «ВКонтакте» та «Однокласників» передбачено такі заходи:

- блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

- обмеження торговельних операцій;

- запобігання виведенню капіталів за межі України;

- зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

- обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;

- заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно з цим Законом;

- анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

- припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

- повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;

- заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

- заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;

- заборона інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів/сервісів на доменах yandex.ru, yandex.ua (у тому числі такі сервіси, як пошта, мапи, перекладач, новини, таксі тощо), а також дочірніх проектів «Яндекса» auto.ru і kinopoisk.ru, до ресурсів/сервісів Mail.ru (www.mail.ru) та соціально-орієнтованих ресурсів «ВКонтакте» (www.vk.com) та «Однокласники» (www.ok.ru).

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європи, представництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів», Human Rights Watch. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

НКРЗІ заявила, що інтернет-провайдери, які не виконають рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть притягнуті до адміністративної відповідальності та накладення штрафу.

Водночас представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига нагадав, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку.

Експерти, яких опитав «Детектор медіа», не впевнені, що указ президента й рішення РНБО має виконуватися приватними компаніями та особами, а не лише державними органами.

Президент України Петро Порошенко заявив, що всі його сторінки в російських соціальних мережах «ВКонтакте», «Одноклассники», а також в пошуковику і поштовому сервісі «Яндекс» будуть закриті, і заявив, що провайдери повинні блокувати ці ресурси.

З 16 травня ураїнські користувачі російської соцмережі «Вконтакте» отримують повідомлення від служби підтримки з інструкцією обходу блокування сайту на території України.

Фото: ІнАУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY