detector.media
16.05.2017 20:17
Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)
Інформація про побиття української школярки в Гданську є «кремлівським фейком» (ДОПОВНЕНО)
Польський журналіст, спецкореспондент TV Republika і TV Polsat, колишній кандидат на посаду голови правління НСТУ Марек Сієрант заявляє, що українські видання «Главком», УНІАН, ZIK та інші розповсюдили неправдиву інформацію про начебто побиття української школярки в Польщі, і закликає українські ЗМІ не піддаватись на «кремлівські провокації» й перевіряти інформацію.

Про це він сказав у відео у Facebook.

15 травня на сайті «Ведомости-Украина» з’явилася інформація, що нібито 11 травня біля однієї зі шкіл польського міста Гданська була «жорстоко побита і принижена українська школярка» зі словами «бандерівська курва».

Інформацію про побиття українки було опубліковано з посиланням на Facebook польської користувачки Маріки Питльовської. Вона дійсно опублікувала відео із побиття дівчатами школярки, але в її інформації немає жодної згадки про те, що побиття було здійснено на грунті національної ворожнечі. На відео не зафіксовано, що побиту обзивають «бандерівською курвою», як йшлося у новині російськомовного сайту. Маріка Питльовська хотіла привернути увагу до самого факту жорстокого побиття польської школярки як до суспільної проблеми.

Менше з тим, одразу декілька українських ЗМІ опублікували фейкову новину. Наприклад, сайт Іnforesist.org пропонував цю новину своїм читачам як «сенсаційну».

Згодом українські видання зняли цю новину і повідомили, що попередня інформація була фейковою.

ZIK опублікував інформацію, що фейк про побиття українки оприлюднили російськомовні сайти, і це спричинили хвилю обурення у мешканців Гданська, польських журналістів та громадських діячів, які спростовують таку інформацію.

Зокрема, професорка Гданського університету, українська активістка, волонтерка руху на підтримку Євромайдану Марта Коваль заявила, що такий фейк – чергова провокація на кшталт «розіп’ятого хлопчика».

«Російськомовний портал повідомив, буцімто в Гданській гімназії учениці брутально побили іншу ученицю за те, що вона українка. Це неправда. Конфлікт між підлітками справді трапився, проте побита дівчина точно не є українкою, а суперечка не має етнічного тла. Відтак, це чергова московська провокація на кшталт "розіп’ятого хлопчика" або "зґвалтованої мігрантами дівчинки"», – заявила вона.

Вона детально пояснила ситуацію із побиттям польською школірки і звернулась до українських ЗМІ з проханням про спростування фейку.

«Випадок сумний і страшний, але жертва побиття не є українкою! Це польська школярка, яка, до того ж, вже сама мала клопоти із законом. Ані на відео, ані у ФБ матеріалі, яким послуговуються vedomosti (сторінка Маріки Питльовської Marika Pytlewska, яку, до слова чомусь назвали Путльовською - видно не знають, як читається у латинському алфавіті літера "у" ) нема слів, про які пише ZIK, і нема жоднї згадки про національність побитлої дівчинки. Нападниці були затримані поліцією відразу після побиття (до речі, їх було троє, а не натовп), а вчора стали перед судом у справах неповнолітніх. Двоє з них наразі, до рішення суду, перебуватимуть у т.зв. "поправчату" (це щось на кшталт колонії), а одну, якій ще не виповнилося 13 років, відпустили додому під нагляд судового куратора. У школі працюють психологи. 

Додаю лінк на матеріал з гданських газет про цю справу (http://www.trojmiasto.pl/…/Co-dalej-w-sprawie-pobitej-nasto…) і дуже прошу своїх друзів і колег, причетних до ЗМІ та поширення інформації, допомогти мені у спростуванні неправдивої інформації. Так, українсько-польські стосунки зараз не в найкращому стані - це правда, але це не означає, що ЗМІ мають перетворюватися в інформаційну помийницю і використовувати своїх читачів як заручників...Юні агресорки визнали свою провину, а Маріка Питльовська в своїм пості нічого не писала про ксенофобію», - написала Марта Коваль у своєму Facebook. 

Водночас Марек Сієрант не тільки заявив, що розповсюджена інформація про побиття українки на грунті ксенофобії є фейковою і насправді була побита не українка, але й повідомив, що вперше інформація про це з’явилася на форумах українців у Польщі російською мовою під темою «як поляки катують українців».

«Як і завжди шлях цього фейку веде до нашого північного сусіда. Не піддавайтеся на провокації», - закликав він.

Окремо Марек Сієрант апелював до українських журналістів з проханням перевіряти подібну інформацію, звертаючись до своїх польських колег.

Фото: скрін відео Маріки Путлевської

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY