detector.media
Артем Захарченко
Олексій Півторак
для «Детектора медіа»
15.05.2017 10:20
Вибори у Франції: російські медіа стають «немодним» джерелом
Вибори у Франції: російські медіа стають «немодним» джерелом
Українські інтернет-видання намагаються уникати прямого цитування міжнародної інформації з російських джерел, показує моніторинг висвітлення виборів у Франції.

Українські медіа дедалі більше цікавляться західним політичним життям, особливо американською та польською політикою. А останніми місяцями, як уже відзначав Центр контент-аналізу, підвищився і інтерес аудиторії до світових подій.

На прикладі виборів у Франції аналітикам центру вдалося зафіксувати ще один цікавий феномен у вітчизняному медіапросторі. Його учасники намагаються дедалі менше демонструвати, що вони отримують міжнародну інформацію з російських джерел.

З 5 по 9 травня в українських ЗМІ вийшло 2270 публікацій, в яких містилися посилання на видання з інших країн. У 1122 випадках посилалися на французькі медіа, в 714 – на ЗМІ інших західних країн. Ще 434 матеріали вийшли з посиланням на російські видання. А понад 3 тисячі публікацій взагалі не містили посилань на іноземні джерела.

Проте насправді приховане цитування російських медіа відбувається. Видання часто використовують переклади, зроблені росіянами, але посилаються при цьому лише на першоджерело, не зазначаючи джерело перекладу. Зокрема, публікації Le Monde часто цитували за виданням «Инопресса», у тому числі це робив «Кореспондент». А повідомлення AFP виходили в українських медіа, скопійовані з Deutsche Welle чи російської служби Міжнародного французького радіо.

У досліджуваний період це не призвело до якихось серйозних фейків. Але ми пам'ятаємо чимало історій про те, як російські видання перекручували західні публікації, наприклад, про те, що виборчу кампанію Макрона фінансує Саудівська Аравія, біженцям, які перебувають у Франції, збудують готелі за кошти ЄС, чи Марін ле Пен розкритикувала мультик «Маша и Медведь», бо там дівчинка носить на голові хустинку. Відтак, вітчизняні медіа і далі ризикують своєю репутацією, поширюючи інформацію, яка цілком може виявитися фейковою.

Цікаво, що останнім часом деякі українські медіа використовують як джерело перекладу не російські видання, а «Європейську правду». Зокрема, без посилання на це видання інтернетом поширювалася його новина про опубліковані у Le Figaro заяви ле Пен щодо планів трансформації партії.

Нарешті, слід зазначити, що солідніші і масовіші видання менше схильні в подібних ситуаціях цитувати російські медіа, ніж маловідомі. Серед популярних видань на медіаринку, які посилалися на російські ЗМІ: «РИА НовостиУкраина», «Лівий берег», «Главком». В цілому ж, середня кількість контактів з аудиторією новин з відсилом до західних медіа (у томі числі французьких) склала 23,1 тис., а новин, зроблених з російських джерел – лише 13,1 тис.

Артем Захарченко, Олексій Півторак, Центр контент-аналізу

Фото: kismaayonews.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY