detector.media
10.05.2017 17:14
ЗМІ розповсюдили фейк про українських туристів у Криму, посилаючись на дані ФСБ Росії - Держприкордонслужба
ЗМІ розповсюдили фейк про українських туристів у Криму, посилаючись на дані ФСБ Росії - Держприкордонслужба
Російські ЗМІ повідомили про нібито збільшення числа українських туристів з материкової частини до окупованого Росією Криму у перші дні травневих свят, посилаючись на дані прикордонного управління ФСБ Росії. Державна прикордонна служба України заперечує такі дані і стверджує, що пасажиропотік через пропускний пункт «Чонгар» до Криму знизився на 60% у порівняні із травневими святами минулого року.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«У перші дні травневих свят Крим відвідали 11 тисяч громадян України. Про це в четвер, 4 травня, повідомили в прес-службі прикордонного управління ФСБ Росії по Республіці Крим. Відзначається, що на травневі свята зафіксовано істотне збільшення транспортного та пасажирського потоків через автомобільні пункти пропуску на півночі півострова», - пише російське онлайн-видання «Лента.ру».

За даними ФСБ, у період із 28 по 1 травня в пункті пропуску «Джанкой» «російсько-український кордон» в цілому перетнуло понад 18 тисяч осіб, із них 11,5 тисячі – громадяни України, які прибули до Криму на відпочинок, і понад три тисячі автомобілів».

Цю ж інформацію, із посиланням на прес-службу прикордонного управління ФСБ Росії, поширили й інші ЗМІ: «РИА-Новости Украина»«Восход.info» та інші.

Водночас речник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив у Facebook, що статистика свідчить про інше, а саме – про зменшення потоку людей з материкової України через КПВВ «Чонгар» до окупованого Росією українського Криму.

«Російські ЗМІ окупованого Криму активно намагаються створити картинку "вдалого" початку туристичного сезону та заявляють про збільшення на травневі свята пасажиро-транспортного потоку із материкової України. Нібито лише через КПВВ "Чонгар" до Криму прослідувало понад 18,5 тисяч осіб. Але статистика говорить зовсім про інше…

З 29.04 по 03.05 тенденції на збільшення пасажиро-транспортного потоку через контрольний пункт в’їзду – виїзду "Чонгар" не було. До прикладу, якщо протягом 5 робочих днів (із 24.04. по 28.04.) адмінмежу у напрямку окупованого півострова у цьому КПВВ перетнуло 11,7 тисячі осіб та 2,4 тисячі транспортних засобів, то за 5 вихідних днів (із 29.04. по 03.05.) прикордонники до анексованого Криму встановленим порядком оформили 9,7 тисячі осіб та 1,5 тисячі транспортних засобів. У порівнянні з минулорічним періодом травневих свят, пасажиропотік лише через контрольний пункт "Чонгар" у напрямку анексованого півострова в 2017 році знизився на 60% та транспортний – на 62%», – стверджує речний Держприкордонслужби.

За його словами, перед другою частиною травневих свят спостерігалась така ж тенденція.

Нагадаємо, українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) повідомила, що «ЗМІ» ОРЛО поширюють брехню про нібито отруйні речовини на складах ЗСУ в Луганській області.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY