detector.media
04.05.2017 15:25
Марсі Шор: До перемоги Трампа фактчекінг у журналістиці був за лаштунками
Марсі Шор: До перемоги Трампа фактчекінг у журналістиці був за лаштунками
Lviv Media Forum 2017 збере велику медійну тусовку 25-27 травня у Львові. Цьогоріч програма передбачає рекордну кількість спікерів — понад 100. Розповісти про головні тренди у світі медіа приїдуть журналісти, експерти, медіаменеджери, блогери, експерти і аналітики з 15 країн. Знайомтеся ближче зі спікерами #LMF2017 у серії коротких інтерв’ю на MediaLab.

Знаменита професорка історії Єльського університету Марсі Шор досліджує тоталітаризм і посттоталітарні суспільства. Східна Європа стала територією, чию історію і розвиток Марсі вивчає найретельніше. Український Майдан — одна з тем, яку історикиня детально досліджувала. На Lviv Media Forum 2017 Марсі Шор виголосить інавгураційну промову. 


Минулоріч я завершила свою книгу про Майдан — The Ukrainian Night: An Intimate History of Revolution. Вийде англійською мовою вже незабаром. Цей проект був у центрі мого інтелектуального життя останні три роки.

Іншим важливим для мене «проектом» було викладання. Завжди любила цей процес, а після перемоги Трампа у листопаді вважаю викладацьку діяльність особливо важливою. Студенти Єльського університету особливо схильні бути самовпевненими. Коли ж я зайшла в аудиторію 9 листопада, у середу, переді мною сиділи спустошені люди. Я не могла почати їх запевняти, що все буде добре. Навпаки, я не думала — і не думаю досі — що все буде добре. Однак я могла допомогти їм і собі обдумати і зрозуміти, що ж вони відчувають. Ми читали різні тексти, наприклад, «Незадоволеність культурою» Фройда, «Поневолений розум» Мілоша і «Джерела тоталітаризму» Арендт. Власне, з минулого листопада я кілька разів відчувала: найважливіше, що ми можемо зараз зробити — це (пере)читати Ганну Арендт.

Після виборів у листопаді головні видання Америки —  The Washington Post, The New York Times — почали не тільки писати про те, що сказав новообраний президент, а й вказувати, коли його заяви були неправдиві. Мейнстримні журналісти вживали речення типу «Немає свідчень, що підтверджують цю заяву», «Трамп, не навівши доказів, стверджує, що Обама прослуховував його телефон» і «Всупереч словам Трампа, авіаносець не направлявся до Японського моря стримувати Північну Корею. Натомість він рухався у протилежному напрямку, щоб взяти участь у навчаннях в Індійському океані за три тисячі миль від місця, згаданого Трампом».

Фактчекінг у журналістиці був за лаштунками. Фактчекери перевіряли джерела і цитати перед тим, як стаття ішла в друк. Зараз же відбувається процес оголення процесу, за яким редактори й журналісти перевіряють факти. Хорошим прикладом є історія про те, як висвітлював президентську кампанію журналіст Девід Фарентольд.

Зараз перед усіма стоїть один виклик: як знайти правду у світі постфактів, де зв’язок між реальністю і телереальністю зникає так швидко, як ніколи раніше.

Я багато роздумувала про значення правди і брехні у часи комунізму і в часи постмодерного суспільства. На Lviv Media Forum 2017 хотіла б почути від старших за мене журналістів, який досвід, здобутий в комуністичні часи, може мати особливе педагогічне значення сьогодні.  Також прагну дізнатися про те, що спільного і відмінного журналісти та письменники бачать у радянській пропаганді та піарі в епоху «постправди».

Реєстрація на Lviv Media Forum 2017 триває на офіційному сайті

V Lviv Media Forum відбувається за підтримки Національного Фонду на підтримку Демократії NED, Фонду Джермана Маршалла (США), Представництва ЄС в Україні.Генеральний партнер — інвестиційна компанія Dragon Capital.

Організатори: ГО «Львівський медіафорум», Школа журналістики УКУ. За сприяння Львівської міської ради.

MediaLab

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY