detector.media
29.04.2017 17:32
Адам Міхнік, Агнешка Холланд, Кристина Янда та інші закликали поляків і українців не сваритись через провокації
Адам Міхнік, Агнешка Холланд, Кристина Янда та інші закликали поляків і українців не сваритись через провокації
Польські діячі культури, журналісти й політики заявляють, що поляки й українці повинні спільно протидіяти ворожим актам агресії і провокаціям, які б загрожували нормальним добросусідським відносинам.

Про це йдеться у заклику,  який було зачитано під час пам'ятних заходів з відзначення 70-річчя акції «Вісла» у Перемишлі (Польща), повідомляє «Укрінформ».

«Упродовж останніх кількох десятків років поляки й українці завдяки зусиллям обох сторін записали багато нових, прекрасних сторінок спільної історії... Ми не дозволимо, щоб провокації й агресивні дії, які посилюються і служать чужим інтересам, поставили під загрозу добросусідські відносини поляків й українців, добросусідським відносинам Польщі й України»,- йдеться у заклику.

У документі зазначається, що депортація українців і їх розпорошення по північних і західних регіонах Польщі було «одним з багатьох елементів у трагічному ланцюгу польсько-українських конфліктів».

«Схиляючи голови над долею переселених в рамках акції “Вісла”, пам'ятаємо про усі трагічні жертви цих конфліктів, поляків й українців», - йдеться в заклику.

Підписанти високо оцінили величезні зусилля церков і громадських організацій щодо будівництва діалогу і взаєморозуміння між обома народами.

Заклик підписали, зокрема,  журналіст, редактор Адам Міхнік, режисерка, голова Європейської кіноакадемії Агнешка Холланд, акторка Кристина Янда, польські активісти Збігнєв Буяк, Гражина Станішевська, Генрик Вуєц, політики Томаш Сємоняк, Адам Шлапка та багато інших.

Нагадаємо, Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади із закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова. Голова академії, відома польська режисерка Агнешка Холланд назвала його жертвою політичного переслідування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY