detector.media
28.04.2017 19:02
Журналіст Radio Free Europe Radio Liberty дослідив, коли Росія почала використовувати поняття «русофобії» у своїй пропаганді
Журналіст Radio Free Europe Radio Liberty дослідив, коли Росія почала використовувати поняття «русофобії» у своїй пропаганді
Оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор за результатми свого дослідження дійшов висновку, що термін «русофобія» був винайдений для того, щоб очорняти і лаяти народи, які прагнули звільнитися від влади і тиску Росії.

Про це повідомляє dt.ua з посиланням на публікацію у Radio Free Europe Radio Liberty.

Як нагадує Браян Вітмор у своїй статті, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров бачить «русофобію» скрізь. Звинувачення, що Москва постачає зброю "Талібану", втручається у вибори на Заході і намагається підірвати стабільність ЄС - це все, на думку Лаврова, прояви виключно ворожості до росіян.

Браян Вітмор додає, що так у Москві вважає не лише Сергій Лавров. Депутат Федеральних зборів Олексій Пушков, який колись був головою Комітету з закордонних справ Держдуми, заявив, що так звана «русофобія» стала офіційною політикою України і країн Балтії. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков звинуватив Литву в «істеричній русофобії».

Оглядач пише, що таке часте вживання цього слова з боку Москви змусило зацікавитися його походженням і дізнатися, коли воно було вперше вжите.

Термін «русофобія» вперше з'явився в середині 19-го століття, коли російський дипломат, поет і слов'янофіл Федір Тютчев використав його для опису поляків, які хотіли визволитися від влади Російської імперії.

В цьому контексті Тютчев говорив про «польських зрадників», «невдячних поляків» і називав Польщу «Іудою слов'ян», пише Вітмор, підкреслюючи, що термін «русофобія» був винайдений для того, щоб очорняти і лаяти тих, хто не хотів, щоб над ними домінувала Росія.

Тож так само, як поляки в 19-му столітті, «русофобами», за його словами, сьогодні раптом стали українці, естонці, латвійці і литовці, які прагнуть захистити свою незалежність. Крім того, Москва клеймить цим словом також всіх, хто підтримує ці народи і критикує дії Росії.

Читайте також на «Детекторі медіа» статтю «Навіщо Кремль замовив зйомки «Вікінга».

На фото - Браян Вітмор

Фото: Radio Free Europe Radio Liberty

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY