detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
27.04.2017 19:37
Нацрада дозволила «112 Україна» змінити супутник, але знову відмовила у зміні програмних концепцій
Нацрада дозволила «112 Україна» змінити супутник, але знову відмовила у зміні програмних концепцій
27 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила супутникову ліцензію телеканалу «112 Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”») у зв’язку зі зміною супутника, але двадцять другий раз за останні два роки відмовила в зміні програмних концепцій п’яти регіональних компаній, що мовлять у цифровому мультиплексі МХ-5 з логотипом «112 Україна»: ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

З 1 квітня телеканал «112 Україна» перейшов на супутник Amos 3 із супутника Amos 2, який завершив свою роботу. Нині ці зміни зафіксовано в ліцензії каналу.

Відмови в переоформленні програмних концепцій Нацрада мотивувала тим, що внаслідок таких змін замість п'яти регіональних цифрових каналів в Україні було б легітимізовано створення ще одного загальнонаціонального цифрового ефірного телеканалу, тоді як понад 130 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

«Враховуючи, що компанії не виконують програмні концепції, затверджені конкурсними умовами, і в нас є низка судових рішень щодо цього, у них є зобов’зання забезпечувати населення місцевими новинами, пропоную відмовити», - аргументувала рішення заступниця голови Нацради Уляна Фещук. Колеги підтримали її одноголосно.

Для групи компаній «112 Україна» це вже двадцять друга відмова. Протягом 2015 року Нацрада сім разів відмовляла п’яти компаніям з групи «112 Україна», що володіють регіональними цифровими ліцензіями, у зміні програмних концепцій: 26 березня11 червня23 липня3 вересня26 жовтня26 листопада і 30 грудня. Протягом 2016 року – 12 разів: 28 січня25 лютого24 березня19 травня16 червня14 липня18 серпня15 вересня5 жовтня3 листопада1 грудня і 22 грудня. Протягом 2017 року – три рази: 24 січня, 30 березня і 27 квітня.

Нацрада після кожної відмови отримує нові заяви від компаній групи «112 Україна», які хочуть програмні концепції п’яти регіональних мовників привести у відповідність до програмної концепції супутникового телеканалу «112 Україна». Чергові заяви надійшли 3 квітня, але доставити їх не вдалося: 19 квітня компанії відмовилися їх отримувати. Тому засідання пройшло без представників мовників.

Нагадаємо, що відмовляючи компаніям групи «112 Україна» в зміні програмних концепцій, Нацрада протягом 2015 року за результатами позапланових перевірок оголосила по три попередження та призначила штрафи цим компаніям за недотримання визначених ліцензіями програмних концепцій. 3 вересня 2015 року Нацрада вирішила звернутися до суду про анулювання ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 (регіональне мовлення) ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ».

П’ять ліцензіатів не сплатили штрафів та оскаржують у суді всі рішення Нацради про санкції та про відмови в переоформленні ліцензій. Відповідно, розгляд позову Нацради про анулювання ліцензій заблоковано до моменту вирішення в суді інших справ. Частина справ за позовами групи компаній «112 Україна» проти Нацради пройшли вже апеляційну інстанцію, рішення ухвалені на користь Нацради.

Нагадаємо, що 2 березня Нацрада переоформила супутникову ліцензію телеканалу «112 Україна» (ТОВ «Телерадіокомпанія “112-ТВ”») в частині зміни керівного органу. Замість директора, яким був Василь Сметана, виконавчим органом стала дирекція у складі генерального директора Єгора Бенкендорфа, його першого заступника Василя Сметани і другого заступника Юрія Будяка. Проте заяви всіх шести компаній з групи «112 Україна» про внесення до їхніх ліцензій нових власників Нацрада досі не розглянула (це питання відкладається з літа 2016 року), оскільки має зауваження щодо всієї структури власності групи компаній «112 Україна» та хоче поспілкуватися з представниками компаній, а ті не приходять на засідання.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY