detector.media
25.04.2017 16:20
Держпродспоживслужбу визнано винною у ненаданні публічної інформації
Держпродспоживслужбу визнано винною у ненаданні публічної інформації
Шевченківський районний суд міста Києві визнав заступника начальника Управління економічної діяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) винним у справі щодо ненадання публічної інформації на запит.

Про це йдеться у постанові суду, повідомляє сайт «Доступ до правди».

Як зазначено, до Держпродспоживслужби звернувся голова Миколаївської обласної організації Всеукраїнського комітету оборони прав людини з проханням надати копії документів за переліком проходження стажування на зайняття посад директора Департаменту захисту споживачів та заступника директора Департаменту захисту споживачів – начальника відділу контролю у сфері внутрішньої торгівлі.

«Громадській організації надали копії наказів про стажування вищевказаних осіб, але відмовили в наданні копій документів у зв'язку з тим, що внутрішньо організаційні документи не підлягають оприлюдненню», - пише «Доступ до правди».

Держпродспоживслужба у відповіді повідомила, що запитувана інформація належить до службової.

«…у відповідь на запити громадській організації було надано неповну інформацію, що є порушенням пункту 6 частини першої статті 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації», а отже в діях заступника начальника Управління вбачаються ознаки правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення», - йдеться у постанові суду.

Керівник відділу контролю у сфері приватного права Управління з питань дотримання права на інформацію Ірина Кушнір на своїй сторінці у Facebook прокоментувала цю справу: «І знову нагадуємо. Не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень (ч.2 ст. 5 ЗУ «Про захист персональних даних»)».

Нагадаємо, 10 квітня 2017 року українські ГО підписали Меморандум для зниження фінансових бар’єрів при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. 32 перенаправлено правоохоронцям. 

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як писав «Детектор медіа», юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

Фото: ZN.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY