detector.media
24.04.2017 14:05
На Вінничині журналісту-розслідувачу Віктору Рисю спалили автомобіль
На Вінничині журналісту-розслідувачу Віктору Рисю спалили автомобіль
Вночі 21 квітня у селищі міського типу Теплик на Вінниччині спалили легковий автомобіль місцевого громадського активіста та спецкореспондента газети журналістських розслідувань «Шанс» Віктора Рися, який займається розслідуванням захоплення приватної власності

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

За словами пана Рися, інцидент стався після його зустрічі з заступником обласного прокурора Вінницької області, на якій він піднімав питання про незаконне захоплення приватної власності громадян (земельних паїв) в Теплицькому районі.

«Після зустрічі 19 квітня з заступником обласного прокурора Вінницької області в Теплику мені спалили автомобіль. Питання, які я підіймав, стосувались діяльності ТОВ “ТепликАгро”. Це підробка документів на землю, крадіжка майна людей та інші. Всі відеоролики можна переглянути на YouTube-каналі “Гарячі новини з Теплика”. Також я підіймав питання стосовно держгеокадастру, Інституту землеустрою, де до оборутку були причетні перші особи області, та запитав про кришування злочинців прокурором області. Ось так закривають рота журналістам при новій владі. У поліції були зареєстровані заяви на погрози журналісту», – розповів журналіст.

За словами пана Рися, «саме чиновники підробляли на користь ТОВ “ТепликАгро” документи на землі, які були в самозахваті цієї бандицької організації, яка пов’язана з сином Януковича на території Вінничини».

Також він розказав, що отримував погрози від власника підприємства Василя Анченка.

«На цьому підприємстві зібрані всі, хто був причетний до подій на антимайдані. Возили та фінансували тітушок. В охороні цього підприємства – всі, хто причетний до криміналу. Стали відомі факти – і вони зафіксовані на 102 – як охоронці, приїжджаючи до людей, представлялись працівниками Служби безпеки України, залякували людей, які хотіли забрати свою землю від ТОВ “ТепликАгро” і обробляти самостійно. В даний час людям масово погрожують», – розповів пан Рись.

Заяву в поліцію про переслідування за журналістську діяльність написав редактор газети «Шанс» Володимир Іващенко.

«Спалення автомобіля вимушені пов'язати з журналістською діяльністю Рись В.А., та вважаю помстою за його активну журналістську діяльність по виявленню фактів корупції та діяльності організованих злочинних груп, за що Рись В.А. неодноразово отримував погрози фізичної розправи і про що подані відповідні заяви з доказовою базою до правоохоронних органів, проте, не дивлячись на пріоритет розслідування справ по перешкоджанню журналістській діяльності – кримінальні провадження не відкриті, а відповідно кримінальні злочинці відчули безкарність та перейшли від погроз до їх практичного здійснення з метою припинити журналістську діяльність спеціального кореспондента газети журналістських розслідувань “Шанс” Рися Віктора Анатолійовича», – написав у заяві Іващенко.

За словами журналіста Рися та пана Іващенка, спочатку місцеві правоохоронці хотіли кваліфікувати випадок як самозаймання.

«Підпал автомобіля дивним чином стався через декілька годин після засідання “тіньвого кабінету” Тепличчини під керівництвом ставлениці й близької людини голови Вінницької ОДА Валерія Коровія Людмили Марцин. – написав пан Іващенко. – Дивним чином місцеві вогнеборці ніяк не могли встановити, а звідки ж розпочалось займання автомобіля, та відпочатково настоювали на самозайманні, про що і доповіли прокурору. І тільки викликані з Вінниці експерти змогли встановити, що займання автомобіля відбулось з його даху. Ці ж експерти також вказали на той факт, що з салону автомобіля в його дах було зроблено п’ять пострілів із травматичної зброї».

Зазначимо, 25 листопада 2016 року Теплицька районна рада (Вінницька область) заборонила журналісту вінницької Агенції журналістських розслідувань Віктору Рисю відеозйомку сесії.

Нагадаємо, вночі 11 березня у Нікополі, коли на автопаркові невідомі підпалили автомобіль позаштатного кореспондента видання «Город Никополь» Руслана Соловйова.  Ще одному журналісту цього ж медіа Віктору Артеменку невідомі розтрощили автомобіль сокирою біля редакції 21 лютого.

Раніше, 25 лютого, у Камʼянському згорів автомобіль Станіслава Мілославського, редактора газети «Антимафія», а в ніч проти 12 лютого невідомі підпалили автівку редактора сайту 5692.com.ua і газети «Город 5692» Сергія Гузя.  Пізніше стало відомо, що погрози і підпал його авто розслідуватимуться як переслідування за журналістську діяльність.

Крім цього, 15 серпня 2016-го року в  Дніпрі невідомі підпалили автомобіль тодішній головній редакторці газети «Зоря» Ксенії Зайцевої.

 10 квітня на Київщині журналістці та активістці місцевої ініціативи громади Петропавлівської Борщагівки «Захисти ліс» Валентині Аксьоновій спалили авто.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY