detector.media
22.04.2017 12:29
Засновники скандально відомої компанії Mossack Fonseca вийшли на волю
Засновники скандально відомої компанії Mossack Fonseca вийшли на волю
Суд Панами відпустив на поруки Рамона Фонсеку і Юргена Моссака засновників скандально відомої компанії Mossack Fonseca, яка реєструвала скандально відомі офшори. Рік тому Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував розслідування Panama Papers про офшори можновладців різних країн світу на основі витоку панамської компанії Mossack Fonseca.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на їх адвокатів.

«Юрген Моссак і Рамон Фонсека після свого арешту у лютому за звинуваченням у відмиванні грошей сплатили в п'ятницю по $500 тисяч кожен і будуть звільнені пізніше того самого дня», - йдеться у повідомленні.

За словами адвоката фігурантів справи, з урахуванням того, що його підопічні співпрацюють зі слідством, суд вирішив, що підстав остерігатися їхньої втечі немає.

Як відомо, у лютому суд Панами арештував засновників компанії Mossack Fonseca, що реєструвала скандально відомі офшори, якими скористалися багато політиків і державних діячів у всьому світі. Рамон Фонсека та Юрген Моссак обвинувачуються у відмиванні грошей.

Нагадаємо, розслідування Panama Papers про офшори можновладців різних країн світу на основі витоку  панамської компанії Mossack Fonseca було опубліковане на сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) 3 квітня 2016 року.

Як писав MediaSapiens, cпівголовний редактор німецького видання Suddeutsche Zeitung, яке оприлюднило «панамські папери», не певен щодо походження документів, але вважає, що їх публікація була «в інтересах суспільства». Він наголосив, що Suddeutsche провела перехресну перевірку тисяч документів із інших джерел, чим відкинула будь-які сумніви у їх оригінальності.

Один із співзасновників панамської компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека заявив, що фірма стала жертвою злому, здійсненого ззовні. За його словами, Mossack Fonseca не порушувала жодних законів, усі її операції були легальними. Також пан Фонсека зазначив, що компанія ніколи нікому не допомагала в ухиленні від сплати податків або відмиванні грошей.

Коментуючи дані «Панамських документів», витяги з яких було опубліковано Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань та світовими ЗМІ, Рамон Фонсека назвав їх «вирваними з контексту» та неправильно витлумаченими.

Компанія Netflix зніматиме фільм, що розповідає про процес підготовки журналістами і публікації так званого «Панамського архіву».

10 квітня, у Нью-Йорку (США) відбулась церемонія оголошення Пулітцерівських лауреатів. Проект Panama Papers Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань отримав Пулітцерівську премію 2017 року в категорії «Роз’яснювальна журналістика». Редакція «Громадського ТБ» повідомила, що журналісти-розслідувачі програми «Слідство.Інфо» на «Громадському ТБ» були співаторами проекту, який отримав найпрестижнішу журналістську нагороду світу. В Україні в проекті працювали журналісти Анна Бабінець і Влад Лавров.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY