detector.media
20.04.2017 17:00
Беркутівець Володимир Ріяко, який причетний до нападу на журналістів «Громадського», продовжує працювати в поліції
Беркутівець Володимир Ріяко, який причетний до нападу на журналістів «Громадського», продовжує працювати в поліції
Екс-працівник харківського спецпідрозділу «Беркут» Володимир Ріяко, який фігурує у справі про побиття журналістів «Громадського» 28 січня 2015 року на міліцейському пункті «Пісочин» у Харківській області, продовжує працювати харківському управлінні нацполіції.

Про це «Громадському телебаченні» повідомили в Генеральній прокуратурі України.

Як пише видання, справа проти Володимира Ріяко передана до суду.

«Він єдиний залишився в Україні із трьох фігурантів справи про побиття журналістів Громадського 28 січня 2015 року на міліцейському пункті «Пісочин» у Харківській області. Тоді троє міліціонерів зупинили журналістів, коли ті повертались із зони бойових дій», – повідомляє «Громадське». 

Тоді оператору Костянтину Рєуцькому заламали руки, кинули на землю і вкрали в нього флешку від камери, на яку він намагався знімати дії правоохоронців. Прокуратура кваліфікувала такі дії, як перевищення влади, а нанесення ушкоджень, як перешкоджання діяльності журналістів, а також зловживання повноваженнями, що карається позбавленням волі від 3 до 5 років позбавлення волі.

«Громадське» пише, що для Ріяко обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання і він далі працює в харківській поліції. На утримання має молодшого неповнолітнього брата.

Нагадаємо, на початку 2017 року Апеляційний суд звільнив з-під варти колишнього харківського «беркутівця» Віталія Гончаренка, який підозрюється у вчиненні злочинів проти протестувальників на Майдані, а також був одним із організаторів нападу на журналістів «Громадського ТБ» 29 січня 2015 року. 

Тооді «екс-беркутівці» Гончаренко, Костюк та Ріяко зупинили журналістів Анастасію Станко та Костянтина Реуцького для перевірки документів, коли ті повертались із відрядження із зони бойових дій. Пан Реуцький був побитий екс-«беркутівцями», співробітниками МВС. У нього вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі (Донецька область), також на камері могли бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті. Свідками нападу були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек.

Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад. Харківська міліція почала службову перевірку за фактом інциденту. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, було відсторонено від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події, але згодом вони повернулися до виконання своїх обов’язків.

Водночас у міліції стверджували, що Костянтин Реуцький сам упав на землю, хоча журналісти Настя Станко і Павел Пеньонжек, які були свідками інциденту, повідомили, що Реуцького скрутили і кинули на землю.

30 січня 2015 року прокуратура Харківської області розпочала досудове розслідування за фактом нічного інциденту на посту ДАІ у селі Пісочин між працівниками міліції та представниками ЗМІ.

Водночас радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко не тільки стверджував, що конфлікт стався з вини журналістів, але й заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого 2015 року затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

3 березня журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко звернулась до очільника МВС Арсена Авакова з вимогою звільнити і притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників «Беркуту», які на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області напали на групу, в якій були журналісти і правозахисник.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY