detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
12.04.2017 17:40
Комітет свободи слова відхилив проект щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження
Комітет свободи слова відхилив проект щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження
Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики більшістю голосів відхилили законопроект № 5503 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження.

Член Комітету Владислав Севрюков зазначив, що законопроект № 5503 ламає норми про квоти пісень українською мовою в радіоефірі, що вступили в силу восени 2016 року, тому його треба відхилити.

«Категорично відхилити», – заявила секретар Комітету Олена Кондратюк.

Критично оцінив цей проект також заступник голови Комітету Сергій Висоцький, якому не сподобалося запропоноване формулювання «музичні твори»: «Музичний твір вітчизняного походження (пісня) – твір, художні образи якого виражені за допомогою звуків людського голосу чи музичних інструментів, чи їх поєднання, створення, запис, аранжування, виконання якого здійснено громадянами України.».

Член Комітету Юрій Павленко зауважив, що без авторів взагалі не варто розглядати будь-які законопроекти. Перша заступниця голови Комітету Ольга Червакова, яка головувала на засіданні, зазначила, що автора проекту Миколу Скорика запрошували, але він не прийшов.

Більшість членів Комітету підтримала пропозицію відхилити цей законопроект (утримався Юрій Павленко).

Нагадаємо, проект передбачав: внесення змін та доповнень до часини 2 статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», якими пропонував замість формулювання необхідності забезпечення при здійсненні радіомовлення частки  пісень державною мовою  в  обсязі  не  менше 35 % загального обсягу пісень, поширених  протягом доби, а також не менше 35 % загального обсягу  пісень,  поширених  у  кожному  проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00, законодавчо закріпити у формулюванні «не менше 35 відсотків пісень українського походження (створення, запис, аранжування, виконання яких здійснено на території України)».

Нагадаємо, Комітет із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні і в цілому проект закону про введення 75% квоти на використання державної мови на телебаченні. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 5 квітня 2017 року.

Як відомо, 8 листопада, набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запровадив на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані будуть транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY