detector.media
07.04.2017 15:15
Управління освіти Рівного перекваліфікувало запит журналіста на звернення
Управління освіти Рівного перекваліфікувало запит журналіста на звернення
Управління освіти міста Рівне у відповіді журналісту сайту «Четверта влада» Володимиру Торбічу перекваліфікувало запит на звернення та указало у відсканованому документі гіперпосилання, за яким, начебто, можна ознайомитись із запитуваною інформацію

Про це журналіст повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Майстер клас від управління освіти Рівного у відповіді на запит. По-перше, відповіли через місяць десь, написавши, що це звернення; по-друге, надали гіперпосилання на документи. Відскановане гіперпосилання. Ну те, що відповідь не повна вже не дивує», – написав він.

Зокрема, журналіст просив надати інформацію щодо правової бази діяльності управління освіти і загальноосвітніх шкільних закладів.

«Оскільки це є готовою інформацією, яку розпорядник мав створити в процесі виконання своїх обов'язків, то перекваліфікування запиту на звернення не є правомірним»,повідомляє сайт «Доступ до правди».

Відповідь від управління освіти на свій запит пан Торбіч отримав через три тижні. У ній Управління освіти надало гіперпосилання на документи у відсканованому документі.

«Я наразі нe пробував вручну набрати тe посилання. Відписав їм, що оскільки відповідь на запит нeповна і надійшла із запізнeнням, та щe й видана за відповідь на звeрнeння, то чeкаю від них налeжної відповіді. Якщо нe дочeкаюсь – писатиму скаргу Уповноважeному і надсилатиму новий запит з усіма пояснeннями про їхню відповідальність за нeналeжну відповідь», – прокоментував пан Торбіч.

Нагадаємо, секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. 32 перенаправлено правоохоронцям. 

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як писав «Детектор медіа», юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY