detector.media
02.04.2017 12:37
Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер
Правоохоронці мають публічно звітувати про розслідування злочинів проти журналістів - Ріхтер
За тим, як правоохоронні органи розслідують справи, пов’язані зі злочинами проти журналістів, мають стежити спеціальні комісії з представників медіа- та громадських організацій. Таку думку висловив старший радник Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Андрій Ріхтер під час регіональної дискусії в Харкові «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа». Захід було організовано Національною спілкою журналістів України (НСЖУ).

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами Андрія Ріхтера, подібні комісії існують у Сербії,Чорногорії та показали свою ефективність.

«Звичайно, ми розуміємо, що в кожній справі є таємниця слідства, не всю інформацію можна надати, але громадськість має знати, як розслідуються ці резонансні справи», – зазначив він.

Він сказав, що протягом останніх трьох років Україна займає перше місце серед країн, які знаходяться в полі уваги Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, адже з 2013 року ситуація з безпекою журналістів почала розвиватися дуже драматично.

«Головна біда не в тому, що відбуваються напади, адже це можна пояснити і війною, і подіями Майдану. Головна біда в проблемі безкарності. В тому, що  органи правопорядку не хочуть, не можуть, не бажають очиститися від людей, які переступили цю межу і вчинили злочини проти журналістів. Ми ж намагаємося працювати таким чином, щоб усі ці злочини знаходилися під громадським контролем», - сказав Андрій Ріхтер.

Віце-президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Надія Ажгіхіна зауважила, що ідея спільного обговорення солідарних дій по захисту прав журналістів є однією з ключових ідей МФЖ і ЄФЖ. Вона навела приклад, коли у Туреччині перебували майже 140 журналістів у в’язниці і завдяки зусиллям ЄФЖ у тому числі, багато з них опинилося на свободі.

«На жаль, серед проблем, про які можемо говорити, – напади на журналістів, убивства на журналістів, а у підсумку – безкарність. Навіть якщо знайдені виконавці, замовники залишаються на свободі. Великою проблемою є також відсутність професійної солідарності», – зазначила вона.

У дискусії також взяв участь харківський журналіст Роман Черемський, який 133 дні був у полоні бойовиків «ЛНР». Крім цього, ще в часи майдану Роман постраждав від спецпризначенців у Харкові, але ця справа так і не була до кінця розслідувана.

В.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що в Україні загалом низький рівень культури і сприйняття журналіста на роботі.

«Маємо сотні випадків перешкоджання журналістській роботі, порушення прав журналістів і жодного покарання. Багато хто може дозволити собі переслідувати, бити журналістів, підпалювати їм авто, погрожувати і може бути впевнений, що лишиться непокараним. На сьогодні сказати, що є  успішний прецедент покарання за перешкоджання журналістській роботі ми не можемо. А це породжує нові випадки безкарності», – сказав Сергій Томіленко.

Організатором дискусії виступила Харківська регіональна організація Національної спілки журналістів України. В рамках заходу відбулася  презентація проектів Офісу Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (Відень), а також спільних проектів ОБСЄ з Національною спілкою журналістів України.

Дві регіональні дискусії з питань безпеки журналістів вже відбулися в Запоріжжі та Одесі.

Нагадаємо, Комісія журналістської етики (КЖЕ) спільно із Координатором проектів ОБСЄ в Україні ініціює серію регіональних обговорень «Журналістика в умовах конфлікту», до яких планується долучити практикуючих журналістів, представників академічних кіл, студентів факультетів журналістики та представників громадянського суспільства.

На фото – під час заходу

Фото: Facebook Миколи Калити

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY