detector.media
31.03.2017 16:29
4 квітня - Платформа Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів
4 квітня - Платформа Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів
4 квітня 2017 року Україну відвідає делегація представників десяти провідних міжнародних організацій, що працюють у сфері свободи слова, які є партнерами Платформи Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів.

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів (Платформа) є публічним простором, що має на меті  захист журналістів, надання кращої відповіді на загрози і випадки насильства щодо працівників медіа і створення механізму раннього попередження і можливостей реагування в рамках Ради Європи. Веб-сайт платформи - http://www.coe.int/en/web/media-freedom/home.

Платформа – це інструмент, що працює он-лайн. Він надає можливість знайти усі  повідомлення про загрози, що стосуються країн-членів Ради Європи, інформацію щодо реагування країн-членів (урядів) на повідомлення, інформаційні бюлетені та статистку, розподілену по темам повідомлень:  замахи на фізичну безпеку журналістів, затримання та ув’язнення журналістів, переслідування та залякування журналістів, безкарність та інші дії, що мають негативний вплив на свободу медіа.

Платформа дозволяє органам та інституціям Ради Європи бути вчасно та систематично попередженими про загрози свободі медіа та безпеці журналістів, а також вживати своєчасних і скоординованих заходів у разі потреби.

Партнери Платформи

4 грудня 2014 року п’ять журналістських організацій та організації, що працюють у сфері свободи вираження поглядів - Репортери без кордонів, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Асоціація європейських журналістів, Артикль 19 - підписали Меморандум про порозуміння з Радою Європи (Меморандум), тобто фактично створили Платформу. Пізніше до партнерських організацій Платформи приєдналися Комітет захисту журналістів, Індекс цензури, Міжнародний інститут преси, Міжнародний інститут безпечних новин та Rory Peck Trust.

Ці 10 зазначених партнерських організацій відповідають за розміщення перевіреної інформації про серйозні загрози свободі слова та безпеці журналістів на Платформі.

Як працює Платформа?

Платформа дозволяє партнерам розміщувати повідомлення про загрози, інформація про які проходить процес перевірки відповідно до стандартів цих організацій. Кожен партнер відповідає за інформацію, яку він розміщує.

При поданні повідомлення на Платформу, кожна партнерська організація вирішує, чи відповідає інформація наступним критеріям:

Якщо дозволяють обставини, Рада Європи та країна-член, яка прямо згадується в повідомленні, розміщеному на Платформі, можуть публікувати звіти про вжиті заходи відповідними органами і інституціями у відповідь на інформацію.

Профіль країни - Україна

На Платформі кожна країна-член має свій профіль, у рамках якого розміщено статистику та інфографіку щодо всіх зареєстрованих повідомлень про загрози, включаючи активні та врегульовані, а також відповіді, отримані від держав (урядів) та наступні кроки, що ними плануються.

З часу запуску Платформи у квітні 2015 року, на Платформі було розміщено 17 повідомлень щодо України, включи загрози свободі медіа у Криму та на територіях непідконтрольних Україні Донецької та Луганської областей, а саме:

У лютому 2017 року Україна відповіла на 15 повідомлень про загрози. 2 випадки з 17 були врегульовані.

Корисні посилання

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY