detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
30.03.2017 18:29
Нацрада перевірить харківський телеканал за показ програми, профінансованої фондом «Русский мир»
Нацрада перевірить харківський телеканал за показ програми, профінансованої фондом «Русский мир»
30 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку харківського кабельного телеканалу ПТК (ТОВ «Прогресивні технології та комунікації») через показ програми, у якій, на думку Нацради, є ознаки виправдання окупації території України.

До Нацради поскаржився депутат Харківської міської ради Сергій Утєвський на показ 22 лютого в ефірі телеканалу ПТК програми про Севастопольську біологічну станцію та відомого гідробіолога В.О. Водяницького, зміст якої, на думку заявника, суперечить чинному законодавству України.

Нацрада провела моніторинг і зафіксувала, що 22 лютого ПТК показував програму багатосюжетну програму «Первая столица» виробництва відеоканалу «Перша столиця». У першому сюжеті, присвяченому історії створення Севастопольської біологічної станції, лунала така фраза: «Если вам доведется побывать в Севастополе, обратите внимание на белое нарядное здание... Сейчас это Институт морских биологических исследований имени Александра Ковалевского Российской Академии наук. Преемник Севастопольской биологической станции хранит и приумножает славные традиции морских исследователей».

При цьому автори програми не зазначили, що ця наукова установа була створена окупаційною владою в місті Севастополі на базі Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського НАН України, що припинив своє існування після анексії Криму у 2014 році.

На думку Нацради, цей сюжет містить виправдання чи визнає правомірною окупацію території України, що є ознакою порушення абзацу 9 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення».

Член Нацради Сергій Костинський повідомив, що затрати на виробництво проекту «Первая столица» повністю покриті російським фондом «Русский мир».

Представник каналу повідомив, що «Первая столица» - це не власний проект каналу, а створений стороннім виробником. За його словами, в телеканалу ПТК є угода з виробником (продакшном «Перша столиця»), за якою продакшн платить телеканалу гроші за розміщення проекту в ефірі.

Сергій Костинський запропонував колегам звернутися до Служби безпеки України щодо співпраці українських юридичних осіб з фондом «Русский мир».

Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення призначити позапланову перевірку ПТК і звернутися до СБУ щодо співпраці телевиробників з «Русским миром».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY