detector.media
25.03.2017 13:00
Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську
Христина Бердинських розповіла подробиці затримання білоруськими силовиками у Мінську
Кореспондентка видання «Новое время» Христина Бердинських, яку вчора, 24 березня, силовики затримали разом з іншими трьома журналістами у столиці Білорусі, заявляє, що не порушувала законодавства країни і мала акредитацію МЗС Білорусі для роботи на території республіки.

Про це вона написала у своєму Facebook.

За її словами, вона мала на меті поїхати до Мінська на День волі, щоб написати репортаж в журнал. Тиждень тому журналістка відправила всі необхідні документи для акредитації в білоруське МЗС. В прес-службі МЗС Христині Бердинських повідомили, що її акредитація готова і вона може її забрати після прибуття до Мінська.

«У поїзді Київ-Мінськ я чесно зізналася білоруській перевірці, що працюю журналістом і що у мене є акредитація МЗС. Слово "журналіст" всіх дико налякало, у мене перевірили кожен файл в моєму компі, кожну візитку в гаманці, всі записи в блокноті, скільки у мене з собою грошей, кожну мою кишеню, прес-карту АТО, запитували разів 5, про що я буду писати. Я єдина людина в 2-му вагоні, кого так ретельно перевіряли. Я спокійно відповідала на всі питання, пояснюючи, що за тиждень підготовки прес-карти мене напевно перевірили всі можливі спецслужби. Мені віддали всі документи і побажали "щасливої дороги"», - написала журналістка.

В МЗС Білорусі вона отримала картку акредитації: «Видали без проблем і я остаточно заспокоїлася. Я працюю офіційно і мені нема чого боятися».

Того ж дня Христина Бердинських разом з іншими журналістами поїхала на вул. Фабрициуса, 4 у Мніську пілся того, як у соцмережах було розповсюджено інформацію, що будь-хто може принести туди передачу для раніше затриманих білоруських активістів.

«Ми поїхали туди працювати і спілкуватися з людьми. Люди в основному приносили туалетний папір, предмети особистої гігієни і т.д. Все це відбувалося в кімнаті на 3-му поверсі. О 17.40 хтось сказав, що на 1-му поверсі вже чергує міліція. Ми спустилися. Наряд міліції записував особисті дані всіх, хто спускався. Всього 14 людей, серед яких 4 журналістів.

Ми показали свої акредитації, паспорти, але міліція відмовлялася щось пояснювати. Один з міліціонерів сказав, що хтось подзвонив в міліцію і повідомив, що в цій будівлі стався злочин. Міліція приїхала за викликом і записувала дані всіх, як можливих свідків злочину. "Якого злочину?", - уточнила я. "А ця інформація не для розголошення", - відповіли мені. "Тобто, я не можу дізнатися, свідком якого злочину я стала?". І у відповідь тиша», - повідомила журналістка.

Після цього її та інших запросили зайти до спеціального автобусу.

«Весь цей час, ми раз 20 або 30 задавали одні і ті ж питання: "Що відбувається? Чому нас відвозять? Що ми порушили?". При цьому нам говорили, що ми не затримані. В бусі я дізналася, що один з хлопців навіть не приносив передачу, він просто спускався з будівлі, в якій, крім того знаходиться творча майстерня. Він допомагав розмальовувати манекен, у нього руки в фарбі, і на 18.30 він збирався йти на французькі корометражки», - написала вона.

Христина Бердинських повідомила, що затриманих привезли в Московське РОВД на вул. Грушевська, 9.

«Ще хвилин 20 ми сиділи всередині автобуса. Потім відчинилися двері і якийсь співробітник правоохоронних органів нам повідомив, що як вам вже пояснили, все ви затримані за адміністративним порушення, ваші права обмежені, тому у відділенні міліції вимкніть мобільні телефони. "Але нам ніхто нічого не пояснював і нам сказали, що ми не затримані!", - обурювалися ми. "Тоді зараз вам пояснять", - відповів він.

Нас попросили виходити з автобуса по 4 людини. Далі ми пройшли в відділення. У великій кімнаті, де на стіні висять герб Білорусі і слова білоруського гімну, міліціонери ретельно записували наші особисті дані і не відповідали на елементарні питання: "Чому ми тут? Що ми порушили? Що взагалі відбувається?"», - написала журналістка.

Христина Бердинських стверджує, що не панікувала, бо повідомила про свої затримання у соцмережах: «Я розуміла, що в Україні вже про наше затримання знають всі, і що дипломати, журналісти і політики, напевно, роблять все можливе, що б мене звільнити».

За її словами, через якийсь час в кімнаті з'явився прес-секретар мінської міліції і попросив відокремити паспорта співробітників ЗМІ від інших. Він перевірив акредитації, і через якийсь час журналістів попросили вийти з кімнати і віддали паспорти.

«На вулиці ми знову запитали - що сталося і що буде з цими людьми, які залишилися в управлінні? Прес-секретар відповів, що він займається тільки журналістами і ще раз попередив, що завтра на акції до Дня волі ми повинні мати з собою обов'язково паспорт і МЗС-ську акредитацію…У тих 10 затриманих ні за що людей немає таких зв'язків, як у журналістів. Ці люди абсолютно безправні. Їм ніхто нічого не пояснює, на їхні запитання не відповідають, їх телефони відключені, і абсолютно тупикова ситуація. Це дуже сумно. Подивимося, що буде завтра», - написала журналістка.

Христина Бердинських також подякувала дипломатам і всім, хто писав і розповсюджував інформацію про затримання журналістів:  «Спасибі дипломатам. Мені дзвонив посол України та сказав, що вони приїхали в РВВС відразу ж, як тільки дізналися про моє затримання. Спасибі всім, хто репостив і писав. Але на жаль, це дуже сумна історія».

Нагадаємо, 24 березня журналістку видання «Новое время» Христину Бердинських затримали у столиці Білорусі силовики.  Її разом з іншими особами повезли в Московський РВД Мінська. 

В редакції журналу «Новое время» «Детектору медіа» повідомили, що разом з Христиною Бердинських було затримано і журналіста «France24» (Франція) Гулівера Крега. Перед затриманням Гулівер Крег написав у своєму Twitter, що журналісти прибули на прес-конференцію родичів раніше затриманих білоруських активістів.

«Радіо Свобода» повідомила, що в той час у будівлі перебували кореспондентка білоруської служби «Радіо Свобода» Галина Абакунчик, журналістка українського видання «Новое время» Христина Бердинських і журналісти «France24» (Франція).

Через якийсь час Христина Бердинських повідомила про звільнення своє і колег-журналістів після затримання силовиками у столиці Білорусі.

На фото - автобус, в якому перевозили затриманих

Фото: Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY