detector.media
22.03.2017 15:25
ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua», найменше – на «Ліга.net»
ІМІ знайшов найбільше порушень балансу в новинах «Вести» та «Страна.ua»,  найменше – на «Ліга.net»
Майже половина новин у газеті «Вести» та онлайн-виданні «Страна.ua» написано з порушенням професійного стандарту балансу думок (48% та 44% відповідно). Найкращими ж у дотриманні цього стандарту серед загальноукраїнських сайтів є «Ліга.net» (8% новин з порушенням), а серед друкованих видань – газета «Дзеркало тижня» (24% новин з порушеннями).

Такими є результати дослідження експертів Інституту масової інформації, повідомляє прес-служба ІМІ.

У дослідженні, яке проводилось у лютому 2017 року за підтримки програми «У-Медіа Інтерньюз Нетворк», вивчався контент десяти онлайн-видань («Українська правда», «Ліга.net», «Укрінформ», «112.ua», УНІАН, LB.ua, «Цензор.нет», «Страна.ua», «Обозреватель», «Корреспондент.net») та шести друкованих видань («Дзеркало тижня», «Новое время», «Факты и комментарии», «Сегодня», «КП в Украине», «Вести»).

Загалом, рейтинг українських загальнонаціональних сайтів за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів очолили відразу три інтернет-ЗМІ – «Українська правда», «ЛІГА.net» та «Укрінформ», в яких 76% матеріалів написані без жодних порушень.

Серед друкованих видань найкращим виявилось «Дзеркало тижня» – 57% матеріалів без порушень стандартів.

Найнижчі результати з дотримання стандартів серед інтернет-ЗМІ показали три видання: «Корреспондент.net» (лише 28% матеріалів написані без порушень журналістських стандартів), «Обозреватель» (32%) та «Страна.ua» (36%).

З друкованих ЗМІ, найнижчі результати отримала газета «Вести» (лише 28% матеріалів в ній не містили порушень), а також газети «Сегодня» та «КП в Украине» (по 29% матеріалів без порушень професійних журналістських стандартів).

В середньому, стандарт балансу думок і точок зору порушують у кожній четвертій новині інтернет-видань та кожному третьому матеріалі друкованих ЗМІ. Це новини на певні конфліктні теми, в яких журналісти не брали коментарі у інших сторін і не зазначали, що намагаються отримати коментар.

Стандарт достовірності порушено в середньому у 17% матеріалів в інтернет-ЗМІ та 30% в друкованих. Наприклад, це написання новин на основі даних з неверифікованих акаунтів в соцмережах, посилання на неназвані медіа, або ж коли джерело інформації не називають взагалі.

Відокремлення фактів від коментарів в середньому у інтернет-ЗМІ порушувалось в 11% матеріалів, у друкованих – 26%. Наприклад, коли заголовки новини не відповідають її суті, тобто журналісти самі інтерпретують подію, роблячи цю новину більш «клікабельною», або ж виражають свою думку в інформаційних матеріалах.

Фото: mk.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY