detector.media
21.03.2017 19:57
У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Росії поліція затримала журналіста УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Сьогодні, 21 березня, поліція Москви (Росія) затримала спеціального кореспондента українського інформаційного агентства УНІАН Романа Цимбалюка і оператора «1+1» Микиту Бородіна.

Про це повідомляє прес-служба «1+1 медіа».

Інцидент трапився під час запису інтерв'ю з аспірантом Московського державного університету (МДУ) Захаром Сарапуловим, який вивісив прапор України на будівлі університету в третю річницю анексії Криму. В цей час приїхала російська поліція, у журналіста вилучили документи.

У Facebook Роман Цимбалюк повідомив, що в даний момент його везуть у відділення поліції: «Нас затримали, везуть в місцеве відділення поліції перевіряти "законність" зйомки. Перший раз в житті в машині поліції. Не спрацювала акредитація МЗС РФ. Кажуть, що ми вигукували гасла, а може і проводили "мітинг"».

Разом із українською знімальною групою був затриманий і Захар Сарапулов.

«Поліція сказала, що на "02" надійшов дзвінок, що нібито ми вигукували гасла і можливо проводили мітинг, що стало підставою для доставки у відділення поліції. Нас затримали трьох – Захар, який нам давав інтерв'ю, я і оператор "1+1" Микита Бородін», - уточнив УНІАН Роман Цимбалюк.

Згодом Роман Цимбалюк повідомив у Facebook, що очікує звільнення: «Дві години вже у відділенні поліції, ще година, і зобов'язані відпустити. Будемо з цього і виходити. Стілець, до речі, хтось прикрутив до підлоги. Ще ж працювати після цього».

Він також опублікував своє фото із відділку.

Водночас кореспондент УНІАН  заявляє про безпідставність затримання поліцією в Москві української знімальної групи.

«За російським законодавством, вони не мали право нас затримувати. Ми знімали в громадському місці, на вулиці, практично в сквері, неподалік від оглядового майданчика», - розповів він в коментарі УНІАН.

Роман Цимбалюк написав відмову від дачі будь-яких пояснень.

Журналіст також повідомив про подробиці затримання. За його словами, українську знімальну групу затримали після того, як вони записали інтерв'ю з аспірантом історичного факультету МДУ Захаром Сарапуловим, який 18 березня, в день анексії Криму, вивісив у Москві прапор України.

«Після того як ми записали інтерв'ю, Захар дістав прапор України, і ми його теж зняли. Після чого під'їхала поліція, почала перевіряти документи. У результаті поліцейські почали говорити, що нібито ми проводили мітинг і, можливо, викрикували якісь гасла, і зараз нас доставили до відділення поліції в будівлі МДУ. Забрали паспорти, акредитації», - повідомив Цимбалюк.

Раніше в столиці РФ співробітники ФСБ затримали, допитали і побили аспіранта МДУ, який з вікна гуртожитку витягнув український прапор в річницю окупації Криму. Прапор він зробив власноруч з двох шматків тканини. Під час фестивалю на честь окупації півострова він висунув прапор з вікна кімнати і став ним розмахувати. Свою акцію він влаштував в знак протесту проти витрачання бюджетних коштів на фестиваль в той час, як в МДУ, де він вчиться, немає грошей на ремонт гуртожитків. Про це на умовах анонімності розповів його товариш.

Нагадаємо, 23 грудня 2016 року, під час щорічної прес-конференції Володимира Путіна у Москві, кореспондент інформагентства УНІАН Роман Цимбалюк поцікавився у президента Росії долею ув’язнених у РФ журналіста Романа Сущенка, Олега Сенцова та спитав про окупантів на Донбасі та тортури так званих «кримських диверсантів».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY