detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.03.2017 15:55
Володимир Макеєнко пояснив, навіщо придбав частку телеканалу Tonis
Володимир Макеєнко пояснив, навіщо придбав частку телеканалу Tonis
Український політик і бізнесмен Володимир Макеєнко оголосив на прес-конференції 20 березня, що став власником 9,5% телеканалу Tonis і «продовжує процес».

«На сьогоднішній день я володію 9,5%, інше перебуває у власності самого каналу. Процес продовжується, ми проводимо аудити – фінансовий, юридичний. Непрості часи каналу минули, вважаю, що його чекає прекрасне майбутнє», - повідомив Володимир Макеєнко.

Як відомо, власником 80% ТОВ «Телеканал “Тоніс”» з квітня 2016 року виступає саме ТОВ «Телеканал “Тоніс”» і за законом протягом року ця частка має бути продана або ж має бути зменшено статутний капітал товариства.

За словами пана Макеєнка, частку 9,5% він придбав у менеджменту каналу. Назвати суму угоди він відмовився, посилаючись на те, що на це мають дати згоду інші сторони угоди. Він також не озвучив суми запланованих інвестицій у канал, але запевнив, що угода була абсолютно законною: «Я поставив жорстку умову: всі операції повинні проходити через державний банк. Я повинен розкривати цю інформацію і готовий це робити, тому що в мене в декларації все відкрито вже 17 років. Люди, яким я заплатив гроші - не офшорні компанії, а конкретні особи, громадяни України, які мають рахунки в державному українському банку, куди надійшли гроші, сплачені податки - все по закону».

Імовірно, під цими фізичними особами пан Макеєнко міг розуміти Оксану Васьківську, Миколу Дяченка, Артема Жиліна і Артема Савчука, які вибули з переліку власників каналу. Також мова може йти про заступника генерального директора Василя Бирзула, частка якого зменшилася з 2% до 0,5%.

Статутний фонд ТОВ «Телеканал “Тоніс”» становить 16 млн 731 тис. 250 грн. Частка пана Макеєнка становить 1 млн 589 тис. 468,75 грн.

На запитання журналістів, чи радився він з Адміністрацією Президента щодо придбання каналу Tonis, пан Макеєнко відповів: «Я радився зі своєю дружиною і брав у неї письмову згоду, щоб перерахувати гроші на купівлю з рахунку в державному банку. Будь-яких нарад, порад з Адміністрації Президента, з Кабінету Міністрів України, з Верховної Ради України я не мав. Чому? Я самодостатня людина. Зі мною дуже просто і водночас дуже важко. Зі мною просто домовитися, але важко, якщо мене кудись нахиляти. Моя біографія політична була непростою. Зараз я приватна особа, приватний підприємець, який займається бізнесом, досить успішно. Це було моє рішення. І ви побачите це з каналу».

За його словами, Tonis буде «стовідсотково проукраїнським каналом». «Канал буде працювати виключно в українському полі, згідно з Конституцією України, і ніякі кроки вліво чи право, порушення законодавства не буде. Це буде стовідсотково проукраїнський канал», - запевнив інвестор.

Зі слів пана Макеєнка, він вирішив придбати канал Tonis, бо не хотів, щоб зникнув перший приватний український телеканал. «Не мав права зупинитися цей канал. Це перший приватний телеканал України, зареєстрований 1989 року, раніше державності України. 1992 року він переїхав до Києва і вийшов в ефір. Треба було його підтримати», - заявив інвестор.

Він також розглядає Tonis як бізнес-проект: «Це зараз мій основний проект, яким я буду займатися. План на п’ять років прорахований. Непростий період залишився позаду». На зауваження журналістів, що зараз телеканали є збитковими та не є бізнесом, він додав: «Я вирішив вкласти гроші. У мене дочка підростає, їй 12 років, вона хоче спробувати себе на телебаченні».

Володимир Макеєнко – народний депутат кількох скликань, представник партій «Солідарність», «Наша Україна», «Регіони України», Партія регіонів, колишній заступник голови фракції Партії регіонів, колишній голова Київської міської державної адміністрації (січень-березень 2014 року). У лютому 2014 року вийшов з лав Партії регіонів. У 2015 році балотувався в мери Києва від партії «Наш край».

Нагадаємо, 20 березня стало відомо, що Володимир Макеєнко став власником 9,5% телеканалу Tonis (ТОВ «Телеканал “Тоніс”»). 80% статутного фонду компанії залишається у власності самого ТОВ «Телеканал “Тоніс”», 10% - у генерального директора каналу Олександра Бутка, 0,5% - у заступника генерального директора Василя Бирзула. Зі структури власності каналу вибули Оксана Васьківська, Микола Дяченко, Артем Жилін, Артем Савчук. Кінцевим бенефіціаром компанії залишається Олександр Бутко.

Появі нового інвестора передував прихід нового топ-менеджменту. На початку січня джерела «Детектора медіа» повідомляли, що колишній генеральний продюсер телеканалу NewsOne Олексій Семенов пішов з NewsOne на Tonis. На початку березня стало відомо, що Олексій Семенов зустрічався з колективом телеканалу Tonis. 14 березня Олексій Семенов повідомив «Детектору медіа», що найближчим часом обійме посаду генерального продюсера Tonis, разом з ним на каналі працюватимуть ведучі Євген Кисельов і Матвій Ганапольський.

Рік тому, навесні 2016 року ТОВ «Телеканал “Тоніс”» викупив у своїх власників 80% свого статутного фонду. Часткою 10% став володіти генеральний директор каналу Олександр Бутко, а власниками часток по 2% стали перший заступник гендиректора Василь Бирзул, а також такі фізичні особи: Оксана Васьківська, Микола Дяченко, Артем Жилін, Артем Савчук.

При цьому кінцевим бенефіціарним власником у державному реєстрі вказаний генеральний директор каналу Олександр Бутко. Раніше кінцевим бенефіціарним власником каналу Tonis за документами був громадянин Чехії Петр Зіка.

Як пояснювала заступниця голови Нацради Уляна Фещук, у підприємства є можливість викупити себе у своїх власників. «Протягом року ця частка повинна бути реалізована. Тобто підприємство повинне знайти власника цієї частки, і воно може продати її будь-кому. Якщо протягом року воно не знайде покупця, то повинне зменшити статутний капітал», - пояснила вона.

Раніше, в лютому 2015 року, голова Нацради Юрій Артеменко заявив: Генеральна прокуратура України встановила, що син колишнього Президента України Олександр Янукович опосередковано володіє телеканалами Tonis (ТОВ «Телеканал "Тоніс"»), Business (ТОВ «ТРК "Погода ТБ"») і Dobro (ТОВ «ТРК "Нові комунікації"»). Прес-секретар Олександра Януковича Юрій Кірасир цю інформацію заперечив.

Колишній власник каналу Tonis Володимир Костерін влітку 2014 року в інтерв’ю Hubs розповів, що був змушений віддати канал представникам минулої влади. «Був дуже сильний тиск на моїх партнерів по іншим бізнесам, на колег і менеджерів. Відкривалися кримінальні справи, людей допитували в прокуратурі. Я змушений був віддати Tonis представникам минулої влади, щоб зняти цей тиск… Я дав команду переписати акції (каналу) на компанії, список яких мені надали», - повідомив пан Костерін і додав, що «покупець» заплатив у десять разів менше ринкової ціни каналу, але не йому особисто, а менеджменту й низці посередників, як відступні.

Ще у 2011 році журналістське розслідування «Наших грошей» виявило, що кінцевими власниками телеканалу Tonis можуть бути Олександр Янукович і Сергій Арбузов.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY